News Flash:

ICCJ inlocuieste arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru Dorin Cocos

23 Februarie 2015
1490 Vizualizari | 1 Comentarii
dorin cocos
Instanta suprema a dispus, luni, inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Dorin Cocos, la propunerea procurorilor DNA, in dosarul "Microsoft", iar pentru Gheorghe Stefan, judecatorii au prelungit arestul preventiv.
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, luni, ca omul de afaceri Dorin Cocos sa fie cercetat, in dosarul "Microsoft", in arest la domiciliu, impunandu-i mai multe obligatii. Intre acestea se numara interdictia de a parasi locuinta din Bucuresti fara a avea permisiunea procurorilor anticoruptie. Dorin Cocos nu are voie sa comunice, direct sau indirect, cu ceilalti inculpati din dosar, martori sau experti, precum si cu ceilalti participanti la comiterea infractiunilor pentru care este cercetat.
Decizia nu este definitiva si poate fi contestata tot la instanta suprema.
Dorin Cocos nu poate parasi arestul Politiei Capitalei intrucat pe numele sau mai este emis un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP, in care este arestat si fiul sau, Alin Cocos, dar si fostul sef al DIICOT, iar fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.
In cazul lui Gheorghe Stefan, instanta suprema a decis sa admita propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestarii preventive pe o perioada de 30 zile, incepand cu 26 februarie pana la 27 martie.
In acelasi dosar, judecatorii au dispus prelungire arestului la domiciliu pentru fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul da afaceri Dumitru Nicolae, pentru 30 de zile, incepand cu 23 februarie pana la 24 martie.
Nici in cazul lui Gheorgeh Stefan, Gabriel Sadu si Dumitru Nicolae deciziile nu sunt definitive, putand fi contestate.
Instanta suprema a analizat vineri propunerile anchetatorilor DNA privind masurile preventive pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Dumitru Nicolae si Gheorghe Stefan, in dosarul "Microsoft", decizia fiind amanata pentru luni.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca, in sala de judecata, Cocos, Sandu si Dumitru Nicolae i-au spus judecatorului ca recunosc acuzatiile DNA si ca au colaborat cu anchetatorii, in vreme ce Gheorghe Stefan si-a mentinut declaratiile initiale in care nu recunoaste implicarea sa in dosarul "Microsoft".
Dorin Cocos este arestat preventiv in dosarul "Microsoft", alaturi de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In arest preventiv au fost, pana in 25 ianuarie, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae, acestia fiind in prezent in arest la domiciliu.
Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11 - 17 februarie, in prezent fiind cercetata in arest la domiciliu.
Dorin Cocos mai are un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.
In dosarul Microsoft, Cocos este acuzat ca ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Totodata, potrivit anchetatorilor, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societatii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-Romania. Gabriel Marin a facut un denunt la DNA, aratand ca i-a platit lui Dorin Cocos prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.
La randul sau, Dinu Pescariu, vizat in dosarul "Microsoft", a denuntat-o pe Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie".
Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
Potrivit informatiilor aparute in presa, inainte de a fi plasat in arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, in sustinerea solicitarii sale de inlocuire a acestei masuri, ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro.
"Pe intreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare insumand circa 300.000 de euro in total. Aceste sume le-am inmanat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al Romaniei. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia in conducerea centrala PDL.Mai precis, in cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial in modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge Stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro", ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.
Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Microsoft" ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007920 (s)