News Flash:

Iarna in toata regula pe Varful Omu! Stratul de zapada masoara 25 de centimetri

24 Noiembrie 2015
1878 Vizualizari | 0 Comentarii
zapada la omu
Administratia Nationala de Meteorologie a emis, marti, o avertizare COD GALBEN de ninsori, valabila incepand de astazi, ora 16.00, pana miercuri, la ora 14.00, in mai multe judete din tara.
Potrivit avertizarii, in intervalul mentionat, temporar va ninge in zona de munte, iar in Carpatii Meridionali si in cea mai mare parte a Carpatilor Orientali se va depune strat de zapada, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile si in estul si sudul Transilvaniei, precum si in Subcarpatii Moldovei.
Trecator si izolat, precipitatii mixte vor fi si in zonele deluroase din restul teritoriului.
In sudul si sud-estul tarii se vor cumula cantitati de apa ce pot atinge pe arii restranse 15...20 l/mp. Precipitatii, local mai abundente, se vor semnala si pe parcursul zilelor urmatoare.
Strat de zapada de 25 de centimetri pe Varful Omu. Ninge in Brasov, Covasna, Sibiu si Harghita
Cel mai mare strat de zapada - de 25 de centimetri - este pe Varful Omu din Muntii Bucegi, iar marti dimineata ninge in Carpatii Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, precum si in judetele Brasov, Covasna, in zona montana din Sibiu si in Harghita.
”In zona Carpatilor Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, avem numai ninsori. Avem ninsori si in zona depresionara din estul Transilvaniei si lapovite in sudul Transilvaniei. Cel mai mare strat de zapada la ora 8.00 era de 25 de centimetri, la Varful Omu”, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, meteorologul Alina Serban de la Administratia Nationala de Meteorologie.
De asemenea, ninge in judetele Brasov, Covasna, in zona montana din Sibiu si in Harghita.
Meteorologul Narcisa Milian de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu a declarat pentru MEDIAFAX ca in judetul Brasov stratul de zapada proaspat depus variaza intre cinci centimetri la Predeal si 14 centimetri la Fundata, in judetul Sibiu, la Balea Lac, s-au depus opt centimetri de zapada, iar pe Varful Lacauti, in judetul Covasna, stratul de zapada masoara sase centimetri. Si la Rosia Montana, in judetul Alba, ninsorile au format ”petice de omat”.
In judetul Harghita ninge in statiunea Harghita Bai, dar si in zonele mai joase, in localitatile din bazinul Ciucului, in statiunea Izvoru Muresului si in zona Odorhei.
Presedintele Asociatiei ”Panorama 1753”, care reuneste hotelierii din statiunea Harghita-Bai, a declarat ca in zona s-au depus intre trei si cinci centimetri de zapada.
”Am asteptat ninsorile, am pus si tunurile dezapada pe partiile de schi, in speranta ca va continua sa ninga in urmatoarele zile, asa cum s-a anuntat”, a spus Kristaly.
Chiar daca zapada nu s-a depus inca pe sosele, drumarii au intervenit cu material antiderapant inca de la primele ore ale diminetii.
”Ninge in bazinul Ciucului, si in bazinul Odorhei, nu este vant si a inceput sa se astearna. Drumurile sunt inca negre-umede. 15 utilaje actioneaza pe drumurile din judet si, incepand de la ora 4.00, de cand ploaia s-a transformat in ninsoare, au fost imprastiate 130 de tone de material antiderapant”, a declarat un reprezentat al dispeceratului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Oltul”.
Administratorii drumurilor nationale si judetene din Harghita sunt pregatiti pentru sezonul rece, inclusiv pentru caderi masive de zapada. La prima intalnire a Comandamentului judetean de iarna, sapatamana trecuta, seful Sectiei Drumuri Nationale Harghita, Catalin Romanescu, a declarat ca Regionala de Drumuri Brasov a incheiat contracte cu o asociere de firme locale si regionale, astfel ca 56 de utilaje vor actiona pentru deszapezirea retelei de drumuri nationale din Harghita.
”Pe timp de iarna vor fi la dispozitie 42 de utilaje cu lama, 12 incarcatoare si o freza performanta pentru caderi masive de zapada, existand posibilitatea ca acestea sa fie suplimentate, la cerere. In ceea ce priveste aprovizionarea cu material antiderapant, exista un stoc de 3.600 de tone de sare, din cele 31.000 de tone necesare pentru toata iarna si se va incepe aprovizionarea cu nisip”, a declarat seful Sectiei Drumuri Nationale Harghita.
Potrivit acestuia, semnalizarea de iarna a fost montata, iar parapetii parazapezi au fost montati in proportie de 80 la suta, pe 2.500 de metri liniari, din cei 3.000 necesari in judet, restul de 500 de metri patrati urmand sa fie instalati in perioada urmatoare.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004666 (s)