News Flash:

Hunedoara: Seminte de plante si esantioane de roci, reunite intr-o banca specială a Geoparcului Dinozaurilor

30 Septembrie 2016
1363 Vizualizari | 0 Comentarii
geoparc
Mai multe seminte de plante care cresc in Tara Hategului, de la banalele patlagele rosii pana la plantele aromatice, dar si esantioane de roci descoperite pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor, au fost reunite intr-un 'tezaur' al unei Banci de EcoInvestitii in Educatie, ce va fi folosit in programele de studiu ale elevilor, a informat joi administratia Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului. 
"Tezaurul" cuprinde seminte de la diverse specii de rosii cultivate in Romania, de la plante aromatice si de la plantele de cultura dintr-o gospodarie traditionala, alaturi de plante uscate si de informatii despre utilitatea acestora si conditiile de cultivare. Tot in "tezaur" sunt expuse si esantioane de roci care spun povestea evolutiei in timp a teritoriului pe care astazi il numim Tara Hategului, se arata intr-un comunicat al Geoparcului, remis AGERPRES. 
Mostrele de seminte, plante uscate si roci din "tezaurul" ineditei banci pot fi vazute de turistii care viziteaza sediul Geoparcului Dinozaurilor, din orasul Hateg, intr-un spatiu amenajat de Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala (CRAL), ca parte a proiectului 'Banca de EcoInvestitii in Educatie'. 
Proiectul si-a propus crearea unor module educationale in care elevii sa aiba posibilitatea sa-si insuseasca in mod practic, prin observatie directa, cunostinte din ariile curriculare 'Matematica si Stiinte' respectiv 'Om si Societate'. 
Modulele educationale utilizeaza kit-uri cu esantioane de seminte, roci, instrumente de masura si observatii, dar si brosuri informative. O parte dintre activitatile din cadrul modulelor au fost testate cu sprijinul voluntarilor pentru Geoparc, care si-au pus in valoare cunostintele si resursele proprii pentru a-i invata, din experienta lor, si pe colegi. 
'De la Cosmina Luchini, voluntara si studenta la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti, voluntarii au aflat cum se preseaza corect o planta si cum se intocmeste un herbar. Si tot Cosmina Luchini a avut initiativa de a transforma intr-o dulceata delicioasa o parte dintre gogonelele recoltate din gradina. In cadrul unui atelier de limonada, cu ajutorul Cristinei Filip, responsabil Educatie in cadrul Geoparcului, voluntarii au testat diverse combinatii dintre sucuri de fructe proaspat stoarse si plantele aromatice din gradina, inclusiv lavanda', se arata in comunicat. 
Banca de Ecoinvestitii in Educatie isi va desfasura activitatea dupa modelul unei institutii bancare si, prin urmare, va oferi chiar si credite turistilor care o vor vizita. Astfel, participantii la ateliere sau turistii pot lua "imprumuturi" care trebuie returnate fie sub forma de seminte ori roci din zona lor, fie prin fotografii cu recoltele obtinute, pe care sa le posteze pe pagina de Facebook a Asociatiei CRAL. 
Geoparcul Dinozaurilor se intinde pe intreg teritoriul Tarii Hategului, fiind important prin fosilele de dinozauri pitici, unice in lume, care au fost descoperite aici. Potrivit specialistilor, importanta stiintifica si atractivitatea geoparcului este sporita prin prezenta cuiburilor cu oua si embrioni de dinozauri. 
Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului - Geoparc International UNESCO este realizata de Universitatea din Bucuresti. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1294 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006487 (s)