News Flash:

Hiroshima marcheaza 70 de ani de la primul bombardament nuclear din istoria lumii

6 August 2015
1046 Vizualizari | 0 Comentarii
hiroshima 1
Clopotele au marcat joi, la ora locala 8.15 (2.15, ora Romaniei), la Hiroshima, 70 de ani de la lansarea dintr-un bombardier american a bombei atomice, primul atac nuclear din istoria omenirii, care a condus la capitularea Japoniei si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Le Monde.
Pe 6 august 1945, un bombardier de tip B-29, numit Enola Gay, care zbura la mare altitudine deasupra orasului, larga o bomba pe baza de uraniu de o forta destructiva echivalenta cu 16 kilotone de trinitrotoluen (TNT). Numarul mortilor este estimat la 140.000 la impact si, ulterior, din cauza radiatiilor.
"Rau absolut"
Premierul Shinzo Abe s-a aflat printre zecile de mii de persoane adunate in Parcul memorial al pacii din acest oras situat in vestul arhipelagului, inconjurat de reprezentanti din 100 de state, cel mai mare numar prezent vreodata la ceremoniile de la Hiroshima.
La ceremonii au participat, intre altii, ambasadoarea Statelor Unite in Japonia Caroline Kennedy si subsecretara americana insarcinata cu controlul armamentului Rose Gottemoeller, oficialul american de cel mai inalt rang trimis vreodata de Washington la aceste comemorari anuale.
Primarul orasului, Kazumi Matsui, a catalogat arma nucleara, intr-un discurs, drept "raul absolut" si a indemnat lumea sa actioneze in vederea eliminarii armelor nucleare.
"Pentru a coexista, avem nevoie sa abolim raul absolut si lipsa de umanitate pe care o reprezinta armele nucleare. Este timpul sa actionam acum", a spus el.
Premierul Shinzo Abe a anuntat ca Japonia va prezenta o noua rezolutie cu privire la abolirea armei nucleare, in cadrul Adunarii Generale a ONU, in septembrie.
La trei zile de la bombardamentul de la Hiroshima, armata americana a largat o bomba pe baza de plutoniu asupra orasului portuar Nagasaki, omorand 74.000 de oameni.
Aceste doua bombe au dat lovitura de gratie Japoniei imperiale, care a capitulat pe 15 august 1945, marcand sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1100 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004809 (s)