News Flash:

Guvernul Spaniei anunta ca va suspenda autonomia Cataloniei

19 Octombrie 2017
1038 Vizualizari | 0 Comentarii
catalonia
Guvernul spaniol a anuntat ca va declansa sambata articolul 155 din Consitutia spaniola ce prevede suspendarea autonomiei politice a regiunii catalane, dupa ce liderul catalan Carles Puigdemont a precizat ca Parlamentul regional al Cataloniei ar urma sa voteze declaratia de independenta.
Joi, Carles Puigdemont a transmis o scrisoare Madridului in care a precizat ca Parlamentul catalan ar putea vota declaratia de independenta, daca premierul Rajoy va activa articolul 155 din Constitutia spaniola si daca va refuza negocierile cu liderii regiunii catalane. In scrisoarea sa, Puigdemont a declarat ca Guvernul spaniol impiedica progresul regiunii catalane, adaugand ca daca Madridul va continua sa ”sa impiedice dialogul si sa aplice actiuni represive”, Catalonia isi va declara in mod formal independenta.
”Decizia declansarii articolului 155 apartine Guvernului, cu o autorizare din partea Senatului. In pofida eforturilor si dorintei noastre de a dialoga, faptul ca singurul vostru raspuns este de a anula autonomia regiunii arata ca nu intelegeti problema si ca nu vreti sa discutam.
Prin urmare, daca Guvernul spaniol insista se evite dialogul si isi continua masurile represive, Parlamentul catalan va avea dreptul, daca va considera necesar, sa voteze formal declaratia de independenta, ce nu a fost votata la 10 octombrie”, a transmis Pugidemont catre autoritatile din Madrid.
Drept reactie, Executivul spaniol a anuntat ca va invoca articolul privind suspendarea autonomiei regiunii Catalane, insa Guvernul spaniol nu a precizat exact ce pasi va urma. Potrivit legii, Senatul spaniol, in care Partidul Popular al premierului Rajoy detine majoritatea, ar trebui sa aprobe cererea Guvernului de invocare a articolului 155 din Constitutie.
”Guvernul Spaniei va continua procedurile instituite de articolul 155 din Constitutie pentru a restabili ordinea legala in Catalonia”, se arata in comunicatul premierului Rajoy.
Carles Puigdemont a avut termen pana joi sa-si clarifice pozitia cu privire la declararea independentei Cataloniei.
La 1 octombrie, autoritatile regionale din Catalonia au organizat un referendum pe tema independentei, in timpul caruia au avut loc confruntari intre fortele spaniole de ordine si votantii din Catalonia. Potrivit rezultatelor anuntate de autoritatile catalane, peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat in favoarea independentei, insa rata prezentei la voi a fost de doar 43%.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005237 (s)