News Flash:

Guvernul amana aplicarea Directivei 17

1 Iunie 2016
1143 Vizualizari | 0 Comentarii
dacian ciolos2
Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa adopte Directiva 17 privind creditele ipotecare pentru consumatori. Legislatia UE trebuia aplicata din data de 21 martie. ANPC a finalizat ultima varianta a proiec- tului pe 23 martie, insa Guvernul nu si-a facut inca timp pentru aceasta problema spinoasa.

Guvernul a primit in urma cu cateva zile o instiintare oficiala din partea Comisiei Europene referitoare la implementarea Directivei creditelor ipotecare. „Punerea in intarziere” este prima etapa prealabila declansarii procedurii de infringement. Guvernul a precizat, la inceputul lunii mai, ca va lua in discutie in urmatoarele saptamani aceasta ordonanta de urgenta, dar luna a trecut si actul normativ nu a beneficiat de atentia Executivului, iar acum se vorbeste de alte 2-3 saptamani. 

„Aceasta ordonanta de urgenta e in curs de avizare si, probabil, in urmatoarele 2-3 saptamani va aparea pe agenda sedintei de Guvern. Stim subiectul, il urmarim. E o implementare de directiva care prespune anumite armonizari legislative si anumite clarificari”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Ce prevede legislatia europeana

Proiectul contine prevederi clare cu privire la conversia unui credit din valuta in alta moneda. Astfel, un contract de credit in valuta trebuie sa ofere clientului posibilitatea de a converti imprumutul oricand pe parcursul derularii lui. In plus, in cazul in care din cauza manifestarii riscului valutar, rata lunara creste cu mai mult de 20% fata de cea de la inceputul contractului, banca este obligata sa ofere clientului mai multe optiuni: diminuarea dobanzii, reducerea soldului sau scaderea comisionului de administrare, cu conditia ca masura adoptata sa determine micsorarea ratei lunare cu cel putin 10%.

Legislatia europeana le permite si clientilor ajunsi in executare silita sa incerce sa-si vanda singuri imobilul ipotecat. Pe parcursul procedurii se interzice perceperea dobanzilor si a penalitatilor.

Directiva 17 se aplica numai creditelor imobiliare contractate dupa martie 2016, nu si celor in derulare. 

guvernul instiintare oficiala comisiei europene infringement valuta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005013 (s)