News Flash:

Grup infractional care actiona ''la pont'', destructurat de DIICOT

7 Decembrie 2017
1085 Vizualizari | 0 Comentarii
DIICOT Timis

Trei barbati au fost retinuti de DIICOT Timisoara, pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentati, in cursul zilei de joi, Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, furt calificat, dare de mita, instigare la divulgare de informatii nepublice si santaj. 

Potrivit DIICOT, Gratian Ioan Pinter, Erwin Alin Muller si Cristian Gabriel Buta ar fi facut parte dintr-un grup infractional organizat care actiona ''la pont'' in Timisoara. Liderul grupului ar fi fost Pinter, care a reusit sa-si ''fidelizeze'' anumiti lucratori din Politia Timis, de la care obtinea informatii pe care grupul le utiliza in activitatea infractionala, sustine sursa citata. 

''Pinter Gratian Ioan era implicat in multiple activitati infractionale, printre care si comiterea de furturi prin efractie, comise la 'pont', urmate de valorificarea pe piata neagra a bunurilor de valoare rezultate din comiterea infractiunilor. De asemenea, inculpatul Pinter Gratian Ioan a stabilit de-a lungul timpului diferite contacte cu anumiti lucratori de politie din cadrul Politiei Timis, pe care si i-a fidelizat in timp, prin oferirea de bani si alte bunuri, cu scopul de a putea obtine, prin intermediul acestora, diferite informatii de care avea nevoie in activitatea infractionala, fie din bazele de date ale politiei, fie referitoare la posibile anchete penale care il vizeaza'', precizeaza un comunicat al DIICOT, remis joi AGERPRES. 

Cercetarile efectuate in cauza au stabilit ca inculpatul Pinter Gratian Ioan a actionat cu premeditare, in vederea culegerii de informatii si pregatirii actiunilor de patrundere prin efractie in anumite imobile, cu scopul insusirii unor sume de bani sau alte valori despre care avea indicii ca s-ar afla in respectivele imobile, mai precizeaza sursa citata. 

Astfel, "inculpatul a apelat in prealabil la sursele sale din randul lucratorilor de politie pentru a verifica in bazele de date informatizate detaliile legate de identitatea si domiciliul persoanei vizate", se arata in comunicatul citat. 

Ulterior, membrii grupului infractional filau locatia tinta pentru a identifica vulnerabilitatile si a stabili care ar fi modalitatile cele mai eficiente de patrundere, inclusiv prin achizitia prealabila de unelte speciale pentru fortarea usilor de acces. 

Cand toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului actionau foarte bine organizati, utilizand autoturisme inchiriate sau cu numere de inmatriculare schimbate, cagule, manusi si alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru patrunderea prin efractie, sustin procurorii. 

"La data de 06.12.2017, inculpatii Muller si Buta s-au deplasat la locuinta unei persoane vatamate, complet mascati cu cagule, hanorace cu gluga si manusi, unde au fortat mai intai usa de acces din spatele blocului, cu un levier, dupa care au revenit la autoturismul cu care se deplasasera, unde au lasat levierul si au luat alte scule folosite la patrunderea prin efractie. Intre timp, inculpatul Pinter asigura locul faptei, pastrand legatura cu cei doi membri ai grupului prin intermediul unor statii de emisie-receptie. Inculpatii au revenit la imobil, unde au fortat usa de acces in apartamentul persoanei vatamate, dupa patrunderea in apartament procedandu-se la constatarea infractiunii flagrante", precizeaza comunicatul DIICOT. 

Ulterior, la perchezitia efectuata asupra autoturismului folosit de catre inculpati au fost depistate mai multe bunuri folosite in activitatea infractionala - cagule, unelte folosite la efractie etc. 

Din probatoriul administrat mai rezulta ca, incepand cu luna februarie 2017, "inculpatul Pinter a exercitat constant acte de constrangere repetate asupra fostei sale sotii, constand in amenintari si violente asupra acesteia si a membrilor ei de familie pentru a o determina sa-i remita suma de 80.000 euro si proprietatea asupra unui apartament detinut de catre persoana vatamata". 

"Actele de constrangere la care a apelat inculpatul s-au inscris intr-o gama foarte variata, de la amenintari adresate victimei cu acte de violenta la violenta fizica asupra familiei acesteia", sustin anchetatorii. 

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Timisoara, Directia Operatiuni Speciale, DGA, Serviciului pentru Actiuni Speciale din cadrul Politiei Timis si Politia Timis. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006608 (s)