News Flash:

Greva generala in 51 de primarii din Timis. Bugetarii se pregatesc sa opreasca de tot activitatea

4 Iulie 2016
1299 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria Timisoara site
Marti, 5 iulie, in 51 de primarii din judetul Timis va fi greva, timp de o ora. La Primaria Timisoara nu se opreste activitatea. Bugetarii sustin ca sunt discriminati cand vine vorba de salarii.
Guvernul Romaniei are obligatia de a solutiona urgent problemele majore cu care se confrunta salariatii din administratia publica locala din Romania, cu atat mai mult cu cat acestia sunt si raman cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar. Majoritatea angajatilor din primarii si consilii judetene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie: 1.250 de lei de la 1 mai 2016”, sustine Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie.
Bugetarii au mai multe revendicari: vor norma de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, nu doar pentru politistii locali, vor vouchere de vacanta pentru toti salariatii, dar si salarii de baza mai mari cu 25%.
„Politistii locali au o norma de hrana pe care o primesc, nu este la modul imperativ, noi la fel am solicitat, dar sa se creeze cadrul legal. De exemplu, la Timisoara abia de la jumatatea anului trecut s-a acordat norma de hrana la politistii locali, alti colegi din tara primesc de la 1 ianuarie. Sa se elimine aceasta discriminare, sa se dea la toti angajatii din administratia locala. Exista o lege care reglementeaza acordarea voucherelor atat pentru bugetari, cat si pentru sectorul privat, numai ca in sectorul bugetar guvernantii au dat si anul trecut si anul acesta ordonante care de fapt interzic acordarea lor. Legea dispune ca se pot acorda vouchere ca valoare intre 1 pana la 6 salarii minime pe economie. Legea nu obliga la maximum, lasa un interval. Mai mult, la vreo sapte ministere din administratia centrala le sunt reglementate salariile prin raportare la Secretariatul General al Guvernului, si anume sa ajunga undeva la 70% din cat au angajatii Secretariatului General al Guvernului. Si la noi se putea, s-a si facut o propunere in timpul negocierilor, sa ajungem undeva pana la 50% la nivel local, nu s-a dorit efectiv”, a explicat Tiberiu Negrei, presedintele Sindicatului Liber al Salariatilor din Primaria Timisoara si vicepresedinte al FNSA.
Pentru ca guvernantii nu prea i-au bagat in seama, bugetarii din Timis au decis sa opreasca activitatea, marti dimineata, timp de o ora, la inceputul programului, in 51 de primarii din judet.
„Daca nu se va intampla dupa actiunea de maine sa fim din nou invitati la discutii, acceptati la revendicarile noastre va urma urmatoarea actiune peste o saptamana. In 12 iulie va fi greva pe toata durata programului de lucru. Deci atunci se va intrerupe activitatea, iar apoi, in 19 iulie, avem greva pe termen nelimitat”, a mai spus Negrei.
Vicepresedintele FNSA sustine ca bugetarii nu vor sa ajunga la actiuni de protest, dar vor sa fie bagati in seama de guvernanti, pentru ca negociaza fara succes de la inceputul anului.
„Intentia noastra nu este sa ajungem la actiuni de protest. Nu ni le dorim, ne cerem scuze tuturor cetatenilor. Efectiv am fost obligati sa recurgem la treaba asta din cauza guvernantilor. Peste 60% din administratia locala, ma refer la toti, nu doar la Timisoara, angajatii din municipii, orase, comune in special.. peste 60%, de la comune in sus, au salariile la nivelul salariului minim pe economie. Asta cu tot cu ani de vechime in spate, cu experienta pe care o au colegii nostri, fara sa se faca diferenta intre cei angajati cu studii superioare si cei fara studii”, a completat Tiberiu Negrei.
Institutiile din Timis unde se desfasoara greva sunt: Primaria Lugoj, Directia de Asistenta Sociala Comunitara Lugoj si primariile din Ciacova, Jimbolia, Recas, Sannicolau Mare, Balint, Bara, Belint, Biled, Bucovat, Carpinis, Cenad, Cenei, Costeiu, Criciova, Curtea, Dumbrava, Dumbravita, Firdea, Ghilad, Giarmata, Giera, Jamu Mare, Jebel, Lenauheim, Livezile, Lovrin, Manastiur, Mosnita Noua, Nitchidorf, Ohaba Lunga, Otelec, Parta, Padureni, Peciu Nou, Pietroasa, Racovita, Remetea Mare, Sacosu Turcesc, Satchinez, Sinmihaiu Roman, Sag, Stiuca, Teremia Mare, Tomesti, Tomnatic, Topolovatu Mare, Uivar, Valcani, Varias si Victor Vlad Delamarina. Sursa tion.ro

timis primaria timisoara bugetarii guvernul romaniei fnsa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005880 (s)