News Flash:

Greseli care iti strica piureul de cartofi

28 Noiembrie 2015
1456 Vizualizari | 0 Comentarii
piure
Piureul de cartofi poate fi dovada ca umilul cartof ascunde un potential nelimitat, asta in cazul in care stim cum sa exploatam acest potential. Publicatia Huffington Post a facut o lista cu cele mai intalnite greseli pe care le facem la prepararea pireului de cartofi, detalii care-l transforma intr-un fel de mancaredelicios daca tinem cont de ele. 

1. Folosim soiul nepotrivit de cartofi

Exista trei tipuri de cartofi (pentru fiert, prajit si pentru ambele situatii) si ar trebui sa optam atunci cand facem piure pentru varietatile potrivite pentru fiert si cele pentru fiert si prajit. Altfel, cartoful potrivit se sfarama mai usor si ofera consistenta potrivita. 

2. Nu taiem cartofii in bucati relativ egale

Cartofii nu vor fierbe la fel daca sunt taiati in bucati diferite, ceea ce inseamna ca bucatile mari vor fi aproape crude si cele mai mici se vor fierbe prea mult. Puneti apa rece pe foc si nu uitati sa adaugati de la inceput sare in apa. Adaugati cartofii taiati in bucati egale in apa care fierbe si lasati-i pana s-au facut. Unii bucatari sunt de parere ca este bine sa puneti cartofii la fiert intregi, fara sa-i curatati de coaja, pentru ca astfel isi pastreaza mai bine aroma si cartoful nu retine la fel de multa apa ca atunci cand ii fierbem bucati. In acest caz, cartofii ar trebui curatati de coaja abia dupa ce se fierb bine si se racesc suficient cat sa puteti sa-i manevrati, potrivit adevarul.ro. 

3. Fierbem prea mult cartofii 

Cartofii lasati prea mult timp la fiert devin fainosi si puteti fi siguri ca rezultatul final va lasa de dorit. Pe de alta parte, cartofii nefacuti sunt greu de pasat. Cartofii sunt perfect fierti atunci cand puteti trece lama cutitului printr-o o bucata fara sa simtiti niciun fel de rezistenta.   

4. Nu pasam cartofii manual

Cartofii contin extrem de mult amidon iar produsele cu amidon nu trebuie amestecate excesiv pentru ca se ingroasa si capata consistenta lipicioasa, in loc sa fie usor si pufos. De aceea, in loc sa folositi mixerul sau alt robot de bucatarie optati pentru o ustensila manual, cum ar fi un zdrobitor pentru cartofi.
5. Amestecam prea mult cartofii  

Chiar si cand folositi o ustensila manual este posibil sa amestecati exagerat piureul. Asa ca atunci cand incorporati untul, smantana sau orice altceva incercati sa amestecati incet pana se combina totul. Altfel riscati sa obineti piureul lipicios de care aminteam. 

6. Folosim unt sau smantana reci 

Ingredientele trebuie lasate la temperature camerei inainte de a fi adaugate, ceea ce ajuta la absorbire lor rapida de catre cartofii fierbinti si va scuteste de a amesteca prea mult piureul. 

7.  Adaugam prea mult lichid 

Puteti pune putina smantana sau lapte, dar aveti grija sa nu transformati piureul intr-o supa crema de cartofi. Lucru care poate fi corectat numai daca aveti la indemana o rezerva de cartofi fierti. 

8. Nu punem destul unt

Chef-ul francez Joel Robuchon are o reteta faimoasa de piure de cartofi, iar unul dintre secretele esentiale este raportul cartofi-unt pe care-l foloseste, de 2 la 1. Mai exact, pentru fiecare 450 de grame de cartofi adauga 225 de grame de unt. Culmea este ca, noteaza editorul culinar al publicatiei Huffington Post, in ciuda cantitatii mai mult decat generoase de unt, piureul nu lasa senzatia de gras. Atentie mare in cazul celor care au probleme cu colesterolul.
9. Nu adaugam suficienta sare

Nu conteaza daca ati obtinut consistenta perfecta daca nu ati adaugat destula sare. Gustati de mai multe ori pe masura ce potriviti gustul piureului dupa preferinta. 

10. Nu avem grija cand reincalzim piureul

De regula, piureul este indicat sa-l consumam imediat dupa ce l-am preparat, dar daca am facut o cantitate mai mare trebuie sa aveti grija cand il reincalziti ca sa nu-l uscati. O varianta rapida ar fi sa adaugati smantana incalzita sau unt in timp ce se afla pe foc sau sa-l incalziti la bain marie pentru a evita sa se lipeasca de fundul cratitei sau tigaii.

 


cartof greseli mancare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007207 (s)