News Flash:

Ghimbirul si proprietatile sale miraculoase

23 Septembrie 2015
1301 Vizualizari | 0 Comentarii
ghimbir
Ghimbirul creste in regiunile tropicale, precum Africa, India si sudul Asiei, este o planta perena, cu rizom aromatic, bogat in uleiuri eterice. In ayurveda, medicina traditionala indiana, ghimbirul are statut de medicament. Asta pentru ca acest condiment-minune a dovedit ca are numeroase beneficii pentru sistemul digestiv si s-a aratat de folos in tratarea a numeroase probleme ale organismului.

Scade temperatura

In medicina ayurvedica, ghimbirul e considerat ca fiind planta echilibrului. Acesta reduce simptomele racelii si scade temperatura corporala. Un remediu de neinlocuit, cu rol de protejare a digestiei si cu importante proprietati antibiotice, il constituie bautura realizata din ghimbir, lamaie si miere. Pentru a o obtine folositi ghimbir pisat, pe care il lasati sa fiarba putin, dupa care il acoperiti timp de 15 minute, iar la final agaugati mierea si lamaia.

Combate cancerul si artrita

O alta afectiune prevenita, dar si tratata cu ghimbir este artrita. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, consumul regulat ajuta pacientii cu artrita, neavand efecte secundare.

Ceaiul din aceasta radacina s-a dovedit a fi eficient si in tratamentul bolnavilor de cancer, care fac chimioterapie. Sucul, consumat intr-o anumita concentratie, poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Specialistii au demonstrat ca planta impiedica dezvoltarea acestora, situate la nivelul colonului, ficatului sau ovarelor, dar opreste si vascularizarea tumorii.

Imbunatateste circulatia sangelui 

Uleiurile esentiale din ghimbir imbunatatesc considerabil circulatia sangelui, ajutand la calmarea muschilor obositi. Astfel, in cazul in care ati efectuat eforturi fizice deosebite, tot ce trebuie sa faceti este sa impachetati in tifon patru lingurite cu ghimbir proaspat. Peste acest pachet lasati apa sa curga si apoi imbaiati-va. Efectul este imediat!

Amelioreaza crampele menstruale

Crampele cauzate de menstruatie pot fi indepartate nu cu medicamente, ci cu un ceai. Un studiu publicat in „Journal of Alternative and Complementary Medicine” („Revista de Medicina Alternativa si Complementara”) a aratat ca ghimbirul este la fel de eficient ca si Ibuprofenul. Un astfel de ceai se prepara daca fierbeti intr-o cana cu apa doua lingurite cu ghimbir proaspat.

Topeste grasimea

O varianta la indemana pentru a slabi e cura bazata pe ceai de ghimbir, pe care il puteti prepara foarte simplu, singuri, acasa. O cutie cu ceai costa aproximativ 10 lei la plafar si va ajunge timp de cel putin doua saptamani, cat dureaza cura. Asadar, pentru a slabi trebuie sa consumati de doua ori pe zi infuzie din ghimbir, pe langa cele trei mese principale ale zilei.

Condiment delicios

Ghimbirul este excelent si in gastronomie, iata cateva retete sanatoase si delicioase:

Supa-crema cu naut si ghimbir

Ingrediente: 450 g naut din conserva, 100 g telina, 3 radacini de patrunjel, smantana dulce, ghimbir si piper.

Mod de preparare: se pun la fiert radacinile de patrunjel si telina. Dupa ce sunt gata se adauga nautul, cu tot cu zeama, si se mai lasa la fiert timp de cateva clocote. Dati oala deoparte, radeti ghimbir dupa gust, puneti smantana dulce si piper. Combinatia rezultata se pune in blender si intr-un minut supa aromata e gata. Se serveste cu frunze de cimbrisor si crutoane.

Pui cu ghimbir, la cuptor

Ingrediente: un pui, o bucata de ghimbir, ulei de masline, 1/2 lamaie, sare, piper, marar, patrunjel verde si o lingurita cu boia.

Mod de preparare: aprindeti cuptorul ca sa se incinga din timp. Se spala puiul, se taie, se presara sare si piper si se pun bucatile intr-o tava. Puneti ulei si o cana cu apa, acoperiti cu o folie de aluminiu si introduceti tava in cuptor. Separat se curata ghimbirul de coaja, se da prin razatoarea mica, se picura deasupra doua linguri cu ulei de masline, se presara boiaua, se stoarce lamaia, se pun verdeturile tocate, dupa preferinta, si o canuta cu apa. Amestecati bine, iar dupa circa 30 de minute de cand tava a fost introdusa in cuptor se ia folia si se adauga peste pui sosul de ghimbir. Se mai lasa tava in cuptor, neacoperita, pana cand carnea s-a rumenit. Se serveste cu garnitura de cartofi.

Sos pentru salata

Ingrediente: 7 linguri cu ulei de masline, 3 linguri cu suc de lamaie, 2 catei de usturoi, 20 g ghimbir proaspat, sare si piper.

Mod de preparare: zdrobiti cateii de usturoi si ghimbirul, adaugati sucul de lamaie, turnati uleiul de masline si condimentati cu sare si piper dupa gust. Amestecati totul bine si sosul este gata de folosit peste salatele de cruditati. (sursa: doctorulzilei.ro)

ghimbirul rizom aromatic uleiuri eterice ayurveda scade temperatura
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 32 queries | Mysql time :0.009651 (s)