News Flash:

Gheorghe Ciuhandu, audiat in cazul retrocedarii unui imobil catre o familie de romi

20 Noiembrie 2014
1222 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Ciuhandu
Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat, joi, la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, in legatura cu retrocedarea unui imobil din centrul orasului catre o familie de romi, caz in care ar fi lipsit documente la intabulare.
Gheorghe Ciuhandu a fost citat pentru a fi audiat ca martor la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, in cazul unui imobil de pe strada Academician Alexandru Borza, care a fost retrocedat la sfarsitul anilor ’90 unei familii de romi din oras, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La iesirea de la audieri, Ciuhandu a declarat ca a fost citat in calitate de martor si ca nu isi aminteste prea multe detalii despre aceasta retrocedare, avand in vedere ca au trecut mai multi ani.
”A fost acum 12-13 ani, nu imi amintesc. Daca actele de retrocedare erau avizate juridic, eu semnam. In momentul in care aveau viza juridica, eram in drept sa semnez”, a spus Ciuhandu.
In acelasi dosar au mai fost audiati, in urma cu aproximativ doua saptamani, si secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojicari, precum si fostul sef al Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara, Nicusor Miut.
Secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca este vorba despre o cladire de locuit din municipiu, care a fost retrocedata unei familii de romi, printr-o hotarare judecatoreasca.
”Este vorba despre o cladire de locuit, o casa aflata pe strada Academician Alexandru Borza, la numarul 5. A fost retrocedata prin hotarare judecatoreasca”, a spus Cojocari.
Potrivit unor surse judiciare, dosarul de la Parchetul Curtii de Apel Timisoara a fost deschis dupa ce a fost constatata lipsa unor documente care au stat la baza intabularii imobilului in Cartea Funciara.
La Timisoara, mai multe familii de romi detin sute de proprietati in centrul orasului.
In oras au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite inainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Cateva sute dintre aceste cladiri, aflate in zona centrala, au fost cumparate de romi. Initial, familiile de romi au cumparat un singur apartament, iar apoi, prin amenintari sau sicane, au determinat familiile ramase in cladire sa vanda sub pretul pietei.
Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timisoara este familia Carpaci, care are 144 de proprietati - vile, case, apartamente, terenuri, garaje si diferite spatii -, majoritatea in zona centrala a orasului, potrivit reprezentantilor Directiei Judetene de Finante Timis. Printre imobilele intrate in proprietatea acestei familii se numara si o cladire apartinand Spitalului de Copii ”Louis Turcanu”.
Presa locala a relatat deseori despre Visinel Stanca si Ionelas Carpaci ca fiind conducatorii unor clanuri de romi care s-au imbogatit in timpul administratiei fostului primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu, al carui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe strazi din centrul orasului, in urma unor retrocedari.
Presa a relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor au aflat cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, ii obligau pe proprietarii celorlalte apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil.
Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a sustinut ca de-a lungul anilor a facut anchete interne in Primarie, avand plangeri ca unii functionari i-au ajutat pe romi sa intre in proprietatea unor imobile istorice, dar ca nu a obtinut niciodata suficiente dovezi pentru a-i sanctiona.
Ciuhandu acuza ca "foarte multe falsuri" in acte au fost facute de functionarii de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, cu complicitatea unor notari sau avocati care au lucrat "mana in mana".
"Au fost hotarari judecatoresti prin care s-au retrocedat imobile catre fostii proprietari si astia au vandut mai departe romilor. Instantele nu aveau cum sa retrocedeze direct familiilor de romi pentru ca acestea nu aveau proprietati. Majoritatea cazurilor au ajuns, in final, la romi si ei s-au intabulat. Primaria Timisoara a aparat interesele statului, mai ales in cazul spitalelor, fiind institutii publice si cu un regim mai special. Proprietarii, neprimindu-le imediat, intrau pe cale judecatoreasca in instante si le castigau. In situatiile de acest gen, noi eram chiriasi. Aceeasi situatie era la fostul Spital de Oncologie, care a fost retrocedat fostului proprietar, care apoi a vandut cladirea unei familii de romi. Eu cred, si aceasta este parerea mea personala, ca au lucrat mana in mana diversi: notari, avocati, instante", afirma fostul primar. Mediafax.ro

gheorghe ciuhandu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006157 (s)