News Flash:

GALERIE FOTO - EMOTIONANT / Povestea celui mai frumos moment de la Jocurile Olimpice de la Soci

12 Februarie 2014
1269 Vizualizari | 0 Comentarii
gest soci1
Justin Wadsworth, antrenorul echipei canadiene de schi-fond, a făcut un gest minunat la Soci.

Cu toate că sportivii pe care îi pregătise pentru Jocurile Olimpice de Iarnă nu au confirmat așteptările în competiția de ieri, fiind eliminați foarte devreme din cursa de sprint, oficialul a rămas să vadă finalul întrecerii, alături de ceilalți oficiali.

După puțin timp, el l-a observat pe sportivul rus Anton Gafarov, care avea mari dificultăți pe circuit. Schiorul căzuse de două ori și un strat de P-Tex se desprinsese de pe unul dintre schiurile sale și i se încolăcise în jurul piciorului. Gafarov nu schia, ci se târa pe zăpadă. 

”Parcă priveam un animal prins în cușcă. Nu puteam să stau degeaba și să nu fac nimic”, a povestit antrenorul canadian. 

Într-o cursă care este decisă, de obicei, de zecimi de secundă, rusul avea deja un handicap de trei minute, însă încerca cu disperare să termine întrecerea, din care mai avea doar câteva sute de metri. Wadsworth a luat unul dintre schiurile pe care le adusese pentru sportivul canadian Alex Harvey și a fugit pe circuit. Gafarov l-a văzut și s-a oprit, iar Wadsworth a îngenucheat lângă el. Niciunul nu a spus vreo vorbă. Antrenorul a înlocuit schiul deteriorat, iar rusul a pornit din nou spre linia de sosire. 

Totul a durat doar câteva secunde, însă acest gest de uriașă bunăvoință este, de departe, cel mai frumos moment care s-a petrecut la Jocurile Olimpice de la Soci, care sunt cele mai scumpe din istoria sportului.

”Voiam să treacă linia de sosire cu demnitate”, a mai spus Wadsworth, care a participat și el la trei Jocuri Olimpice de Iarnă. Nu este pentru prima oară când antrenorul canadian ajută un sportiv rival. Într-o competiție disputată anul trecut, el i-a oferit un băț suedezului Emil Johnsson. Ieri, la Soci, același Jonsson a câștigat medalia de bronz.

Momentul de ieri aduce aminte de un alt moment la fel de frumos petrecut în urmă cu opt ani, la Jocurile Olimpice de la Torino. Canadianca Sara Renner rămăsese fără un băț, iar un antrenor norvegian a sărit imediat să o ajute. 

Renner a câștigat argintul olimpic pentru Canada, iar Norvegia s-a clasat abia pe locul patru. Oficialul nordic care a întins bățul, Bjornar Hakensmoen, a spus atunci câteva vorbe minunate: ”Această competiție - și toate competițiile - ar trebuie să fie o luptă. Nu ar trebuie să fie decise de schiuri”.

”Nu este important să câștigi, ci să participi”, acesta este cel mai faimos citat al lui Pierre de Coubertin, baronul francez care a pus bazele Jocurilor Olimpice moderne. Puțini țin minte a doua parte a ideii aristocratului care a oferit șansa oricărui om, indiferent de statutul său social, să lupte cu șanse egale pentru glorie.

”Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi. Cel mai important lucru în viață nu este să ieși triumfător, ci să te zbați. Lucrul esențial nu este să cucerești, ci să te lupți bine” - Pierre de Coubertin. Hahoo News.ro

Galerie Foto

gest_soci2
anton gafarov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006465 (s)