News Flash:

Fostul sef al CJAS Timis, trimis in judecata

23 Ianuarie 2016
2705 Vizualizari | 0 Comentarii
Careba Calin Cristian
Magistratii Tribunalului Timis au dispus inceperea judecarii unui dosar penal in care fostul sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis, Careba Calin Cristian, este inculpat sub aspectul savarsirii infractiunilor de conflict de interese, conflict de interese in forma continuata, complicitate la inselaciune in forma continuata si spalare de bani in forma continuata. Prejudiciul estimat a fi produs in cauza, ca urmare a savarsirii infractiunii de inselaciune, este de 987.772,9 lei, suma cu care CJAS Timis s-a constituit parte civila in dosar. 
In incheierea completului de judecata de joi, se arata ca 'se constata legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a efectuarii actelor si a administrarii probelor de catre organele de urmarire penala'.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada decembrie 2009 - iulie 2012, in calitate de presedinte - director general al CJAS Timis, avand ca atributii incheierea contractelor de furnizare de servicii medicale, 'inculpatul Careba Calin Cristian a participat la incheierea de catre CJAS Timis a contractelor de furnizare servicii medicale cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, Spitalul Orasenesc Sannicolau Mare, Spitalul de Psihiatrie Gataia, SC S. SRL si SC S.C. SRL si a semnat contractele si actele aditionale aferente, desi atat in perioada anterioara dobandirii functiei, cat si in perioada detinerii acesteia, prin intermediul SC S.N. SRL, societate pe care o controla si o administra in fapt, inculpatul a realizat foloase materiale ca urmare a incheierii cu aceiasi furnizori de servicii medicale de contracte de prestari servicii in domeniul IT.
De asemenea, in cursul lunii martie 2014 (cand Careba indeplinea functia publica de executie de comisar cl. I, grad profesional superior, in cadrul Directiei Generale Monitorizare, Control si Antifrauda din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu atributii de coordonator regional - Aria administrativ teritoriala 5), in calitate de coordonator al echipei de control desemnata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa efectueze un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL (persoana juridica cu care se afla in relatii comerciale si din partea careia beneficia de foloase materiale), inculpatul a intocmit un proces-verbal de constatare ce concluziona respectarea de catre furnizor a obligatiilor prevazute in contractul de furnizare servicii medicale spitalicesti incheiat cu CJAS Timis, ceea ce a avut drept consecinta obtinerea, indirect, a unui folos patrimonial de catre SC S.C. SRL, intrucat, in situatia constatarii realitatii, respectiv a incalcarii obligatiilor prevazute in contractul de furnizare servicii medicale spitalicesti, furnizorul ar fi fost supus unor sanctiuni pecuniare, respectiv retinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferenta lunii verificate.
Totodata, in perioada ianuarie 2010 - aprilie 2014, cand inculpatul Careba a indeplinit functiile de presedinte - director general al CJAS Timis sau de coordonator regional in cadrul Directiei Generale de Monitorizare, Control si Antifrauda, acesta 'a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL si SC S.C. SRL, societati administrate de inculpata Nicoara, astfel incat aspectele neconforme realitatii sa nu fie descoperite in cadrul unor actiuni de control, ceea ce a inlesnit inducerea in eroare de catre inculpata a CJAS Timis, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de catre cele doua societati', arata procurorii.
In acest context, in iunie 2014, in cadrul unei actiuni de control efectuate la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificari in teren, a realitatii efectuarii serviciilor medicale raportate si decontate de CJAS Timis, afland ca deplasarile in teren au evidentiat mai multe situatii de pacienti fictivi, inculpatul Careba a dispus finalizarea controlului la aceeasi data.
Ca urmare, inculpatele Los si Marian, in calitate de membre ale echipei de control, au intocmit un proces-verbal de constatare in care au omis a consemna faptul ca au fost identificate mai multe situatii de pacienti fictivi, scrie ziuadevest.ro.
In perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2014, prin intermediul SC S.N. SRL, inculpatul Careba a dobandit in mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plata contravaloare factura, suma totala de 243.856 lei, pe care a folosit-o in vederea acoperirii liniei de credit acordate de Banca Transilvania, plata dobanzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din banca sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscand ca aceste sume provin din savarsirea infractiunii de inselaciune, mai arata procurorii.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006593 (s)