News Flash:

Filarmonica Banatul, in asteptarea demararii proiectul mall-ului cultural

8 Aprilie 2014
1432 Vizualizari | 0 Comentarii
 Filarmonica Banatul aşteaptă adoptarea Legii parteneriatului public-privat pentru a putea demara proiectul celui mai mare mall cultural din vestul ţării, care ar urma să se construiască pe terenul adiacent clădirii instituţiei, cunoscut ca şi Grădina de Vară a Filarmonicii.

Instituţia de cultură, împreună cu Primăria Timişoara au elaborat un proiect de mall cultural, care presupune construcţia unei clădiri cu două etaje, o parcare subterană cu 400 de locuri, o arenă tip amfiteatru grec, cu o capacitate de aproximativ 3.000 de spectatori, foaiere, locuri de cazare, iar pe partea exterioară proiectul prevede amenajarea a 50 de mici magazine culturale, de unde să se poată achiziţiona tablouri, artizanat, CD-uri cu muzică, hărţi şi ilustrate cu Timişoara, bilete ale unor agenţii de turism, librării, anticariate, ziare şi reviste, note, accesorii şi instrumente muzicale.

Pentru că spaţiul este generos - aproximativ 5000 de metri pătraţi- aici s-ar putea construi şi terenuri de tenis, volei sau pentru spectacole rock, funcţionale pe tot parcursul anului.

'Este vorba despre bani foarte mulţi, spre 20 de milioane de euro, pe care administraţia publică nu-i are, dar există persoane fizice care sunt dispuse să investească. Nu putem face nimic, deocamdată, până nu apare legea parteneriatului public-privat. Vom scoate investiţia foarte repede, pentru că aduce bani', a declarat luni, pentru AGERPRES, Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara.

Sala de concerte Capitol a Filarmonicii Banatul, din clădirea în care instituţia funcţionează în prezent, a fost construită de Primărie în 1929, iar în 1956 a fost naţionalizată de comunişti, pentru ca în 2007 să fie preluată de municipalitate, printr-o lege specială.

Timp de mai bine de 45 de ani, Filarmonica Banatul şi-a desfăşurat activitatea în sediul cinematografului Capitol, până la finele anilor '90, când imobilul a fost câştigat în instanţă de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF). După ce a rămas fără sală proprie de concerte, autorităţile au semnat un contract de comodat cu Comunitatea evreilor din Timişoara, care şi-a dat acceptul ca Filarmonica să poată susţine concerte în sinagogă, cu condiţia de a nu se programa în nicio împrejurare piese din repertoriul compozitorului Richard Wagner, a cărui muzică era preferată de Hitler.

Municipalitatea a mai administrat această clădire în perioada interbelică, atunci când în Timişoara existau aproape 30 de cinematografe de stat şi private. AGERPRES

filarmonica banatul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007223 (s)