News Flash:

Festivalul Baroc Timisoara marcheaza trei veacuri de la eliberarea orasului de sub dominatia otomana

9 Octombrie 2016
1076 Vizualizari | 0 Comentarii
fest baroc
Implinirea a trei sute de ani de la eliberarea Timisoarei de catre trupele austriece conduse de printul Eugeniu de Savoya (18 octombrie 1716) este marcata printr-un sir de evenimente cuprinse in Festivalul Baroc Timisoara, care au debutat sambata seara, la Muzeul de Arta Timisoara (MArT) gazduit in Palatul Baroc, si care vor continua pana in 23 octombrie. 
Festivalul a fost prefatat inca din vara de MArT, cand a fost organizata expozitia intitulata 'De la baroc la neobaroc'. 
''Festivalul Baroc vine in continuarea acelui eveniment. Anul acesta am avut prilejul sa evidentiem barocul clasic, cel care la noi a ajuns in secolul XVIII, si o parte a orasului, identitatea Banatului si a Timisoarei. Cred ca Festivalul Baroc este o continuare foarte fericita a acelei expozitii si la fel ca si in cazul acela, unde a fost un dialog intre ceea ce a insemnat istoria si din punct de vedere artistic si ce inseamna arta contemporana, noi avandu-l aici expus pe Gheorghe Fikl cu o parte importanta a operei sale, si in Festivalul Baroc se vor intalni si elemente de arta si de muzica'', a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul MArT. 
Istoricul Victor Neumann precizeaza ca un moment special va fi in data de 18 octombrie, cand Eugeniu de Savoya si trupele austriece au intrat in oras cucerindu-l de la otomani, cucerire care a insemnat ''transformarea si modernizarea in anii urmatori''. 
Data de 18 octombrie este o sarbatoare a Timisoarei care va fi marcata de MArT impreuna cu Asociatia Eugeniu de Savoya si Asociatia care patroneaza Festivalul Baroc, alaturi de Episcopia Romano-Catolica, prin concertul pe care organistul Walter Kindl il va dirija in dom, seara fiind incununata de un joc de artificii. 
In aceeasi zi va avea loc si lansarea volumului stiintific intitulat ''Timisoara sub semnul lui Eugeniu de Savoya'', o abordare inedita a autorului Victor Neumann asupra a ceea ce a insemnat momentul zero al devenirii Timisoarei moderne, a ceea ce a fost orasul pana in 18 octombrie 1716 si transformarile pe care le-a cunoscut dupa aceea. 
Timisoara si-a creat acest brand cultural propriu, Festivalul Baroc, in urma cu patru ani, in cadrul dosarului de candidatura a orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. 
La serata de sambata, domni si domnite cu 'sange albastru' si pregatite de bal au coborit din calesti in fata Palatului Baroc pentru intalnirea speciala intitulata 'Savoare Baroca', dedicata lansarii programului celei de-a V-a editii a festivalului. 
In perioada 8 - 23 octombrie va avea loc expozitia 'Eugeniu von Savoya si Timisoara veche', la Libraria Carturesti (Mercy), pe 18 octombrie, la Domul Romano - Catolic se va prezenta concertul festiv vocal-simfonic 'Timisoara 1716 - inceputurile unui oras european' dedicat lui Eugeniu von Savoya, in 20 octombrie, la Filarmonica Banatul se prezinta concertul extraordinar intitulat 'L'Amore Innamorato' sustinut de ansamblul de muzica veche L'Arpeggiata, iar pe 23 octombrie, tot la Filarmonica Banatul va avea loc concertul exceptional de muzica baroca europeana 'Le Roi Danse' sustinut de Orchestra Romana de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebetelea, cu participarea extraordinara a sopranei Rodica Vica. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1115 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004728 (s)