News Flash:

Fenomenul instantaneu care provocat furtuna devastatoare de la Timisoara. Director ANM: „Poate fi denumit un mezociclon”

18 Septembrie 2017
2219 Vizualizari | 0 Comentarii
tornada
Elena Mateescu, director executiv in cadrul ANM, a explicat fenomenul care a provocat furtuna din vestul tarii, in urma careia au murit 8 persoane, alte 67 fiind ranite. Meteorologul sustine ca temperatura a scazut rapid, viteaza de deplasare a norilor fiind foarte mare.
"In mai putin de o jumatate de ora, temperatura a scazut brusc la jumatate si a fost inlocuita masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca inaltimea norului de la 10.000, in coborare, a avut viteza foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificari foarte mari ale vantului. La Timisoara s-au inregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, si care, la rafala, ca la Timisoara, determina doboraturi de aer. Poate fi denumit un mezociclon, ca si caracteristici de formare", a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Meteorologul a explicat ca aceste fenomene sunt aproape instantanee.
"Caracterul local si viteza de de formare a norilor de furtuna - avem la dispozitie date prin care anticipam cu 24/48 ore inainte, dar aceste avertizari de vreme severa imediata se pot baza pe ceea ce ne arata imaginile radar, sa anticipam forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. In mai putin de jumatate de ora, temperatura a scazut de la 32 grade la 16. Viteza descendenta a aerului este foarte rapida, nu a avut unde sa se disipe. In contextul incalzirii globale, se face simtita intensificarea fenomenelor meteorologie extreme", a precizat specialistul ANM.
Mateescu sustine ca saptamana urmatoare se va inregistra o schimbare radicala a vremii, comparativ cu prima jumatate a lunii. Marti vremea va fi instabila, iar miercuri se va raci in cea mai mare parte a tarii, maximele fiind de 20-22 grade.
Opt persoane au murit si 67 au fost ranite in urma vijeliilor de duminica, din vestul tarii. Au fost inregistrate cinci decese in Timis, doua in Bistrita-Nasaud si unul in Arad, potrivit IGSU.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a transmis, duminica seara, ca in urma furtunii care s-a abatut peste partea de vest a tarii a produs victime.
„Pana la acest moment sunt inregistrate 8 decese (5 persoane in judetul Timis, o persoana la Arad si doua persoane la Bistrita-Nasaud. De asemenea, 67 persoane au fost ranite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vant (49 in judetul Timis, 12 persoane in judetul Arad si 6 persoane la Alba)”, arata IGSU.
Din cauza furtunii violente din vestul tarii, o gravida care a ramas blocata in telescaunul de la Suior dupa ce instalatia a ramas fara energie electrica, a sarit din telescaun, starea ei fiind stabila. Anuntul privind cazul a fost facut de premierul Mihai Tudose.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activata o celula de criza, iar ministrul Carmen Dan va merge, luni, la Timisoara si Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel incat sa la urmatoarea sedinta de guvern sa poata fi acordate sumele necesare reparatiilor. Premierul Mihai Tudose a anuntat ca Guvernul va incepe de saptamana viitoare implementarea unui sistem de alerta prin telefon, in caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunitatile afectate. 
 De aemenea, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc in cursul acestei zile in vestul tarii” si a cerut autoritatilor sa ia toate masurile necesare pentru a gestiona cat mai eficient aceasta situatie de criza.  Gandul.info
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006010 (s)