News Flash:

Familia unei timisorence arsa pe 50 la suta din corp, pusa sa plateasca benzina si vinieta ambulantei care a dus-o la Viena

12 Iunie 2019
919 Vizualizari | 0 Comentarii

O pacienta de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Pius Branzeu” Timisoara, care a suferit arsuri pe 50% din suprafata corpului in urma unei explozii si care a trebuit sa fie transferata la Spitalul General AKH din Viena, a fost transportata cu salvarea, apartinatorii platind combustibilul consumat in afara tarii si vinieta. Departamentul pentru Situatii de Urgenta vine cu explicatii.

Timisoreanca a fost afectata vineri de o explozie si i s-a indus coma, asteptandu-se trei zile pentru a fi transportata intr-un centru de mari arsi din Viena, pana cand a fost stabila pentru a putea fi transferata. Spre Viena a fost dusa sase ore cu ambulanta, nu cu avionul, iar logodnicul a fost pus sa plateasca combustibilul pe care l-a consumat masina in afara tarii si vinietele necesare… Explozia urmata de incendiu a avut loc vineri, intr-un imobil de pe strada Maresal Alexandru Averescu (fosta Lidia) din Timisoara. Femeia de 41 de ani a ajuns la spital cu arsuri pe 50 la suta din suprafata corpului in urma deflagratiei. Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) vine cu explicatii dupa ce femeia a fost dusa cu salvarea la Viena, nu cu avionul sau cu elicopterul…

    „La solicitarea Ministerului Sanatatii, secretarul de stat, seful DSU, dr. Raed Arafat a dispus ca pacienta, in urma unei arsuri termice prin explozie, sa fie transportata in afara teritoriului tarii, mai exact catre Spitalul General AKH din Viena folosind o ambulanta de tip TIM (Terapie Intensiva Mobila) apartinand SMURD Timis, cu un echipaj format din medic specialist in medicina de urgenta, asistent, medic rezident, paramedici, catre destinatia finala, Spitalul General AKH din Viena. (…) Ulterior, starea pacientei a fost stabilizata in urma aplicarii tratamentului si astfel s-au putut pune in functiune demersurile privind transferul catre Spitalul AKH din Viena, in siguranta”, transmit cei de la DSU.

Cei de la DSU motiveaza decizia de a o duce pe calea rutiera la Viena pe pacienta care a suferit arsuri si nu pe calea aerului prin existenta autostrazii intre cele doua orase.

    „Referitor la modalitatea de transport a pacientei, aceasta decizie a fost luata tinand cont de existenta autostrazii care asigura un transport rapid in conditii de siguranta, asa cum s-a practicat si in cazul transferului pompierului de la Timisoara la Spitalul AKH din Viena, acum cateva saptamani. Timpul parcurs cu ambulanta SMURD este similar cu timpul care se parcurge intre Bucuresti si Bruxelles folosind un avion de militar pentru acest tip de caz. Daca pacienta se afla de exemplu la un spital din Bucuresti sau in alta parte a tarii, cu siguranta transportul s-ar fi facut cu avionul. Prin prisma faptului ca acest caz era in imediata apropiere a granitei, transportul s-a realizat cu o ambulanta de tip TIM (Terapie Intensiva Mobila) apartinand SMURD Timis. De asemenea, din punct de vedere al dotarii si al mentinerii in siguranta a pacientei pe intreaga distanta Timisoara-Viena, mentionam ca ambulanta de terapie intensiva, cu care a fost transportata pacienta, detine aceeasi aparatura ce se poate regasi si la bordul unei aeronave militare. Totodata, este extrem de important de mentionat si faptul ca pacienta nu a avut act de identitate valabil, astfel incat a fost necesara solutionarea trecerii granitei doar pe baza certificatului de nastere, in urma discutiilor avute intre politia de frontiera romana si maghiara, cu scopul precis de a facilita transferul pacientei catre Spitalul din Viena”, transmit cei de la DSU.

Cei de la DSU nu neaga ca i s-ar fi cerut familiei sa plateasca costurile de transport, pentru combustibilul consumat in afara tarii si vinieta. Reprezentantii DSU transmit ca in acest moment nu exista o posibilitate de decontare legala a acestor costuri.

    „In ceea ce priveste costurile de transport, singurele costuri care au fost suportate de familie au fost cele ale combustibilului necesar in afara teritoriului tarii si a vinietei, un cost ce insumeaza aproximativ 800 lei. Pentru astfel de misiuni, in afara teritoriului Romaniei, la ora actuala, nu exista o posibilitate de decontare legala a acestor cheltuieli. Costul total a transportului cu ambulanta de terapie intensiva mobila se poate ridica la cateva mii de euro, daca luam in considerare tarifele practicate de serviciile de ambulanta private. In situatii similare, aceste costuri au fost suportate fie de apartinatorii pacientilor, fie de angajator in cazul accidentelor de munca sau prin diferite ONG-uri precum Fundatia pentru SMURD sau alte fundatii menite sa sprijine astfel de cazuri cu pacienti aflati in astfel de situatii”, transmit cei de la DSU, care sustin ca pacienta a fost transferata la Spitalul AKH din Viena in conditii de siguranta, fara a suferi complicatii sau alte impedimente ce puteau sa ii agraveze starea.

 

sursa:tion.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1324 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005301 (s)