News Flash:

Factori de risc pentru cancer la san

9 Noiembrie 2014
1348 Vizualizari | 0 Comentarii

Varsta si sexul

Femeile se confrunta cu un risc mult mai mare decat barbatii, dar si barbatii pot face cancer de san. Femeile prezinta un risc mai mare deoarece ele au mai mult tesut mamar decat barbatii si, prin urmare, riscul este cu 100% mai mare. Medicii americani aprecieaza ca o femeie medie, care traieste pana la 90 de ani, prezinta intr-o masura de 10-15% riscul sa dezvolte cancer de san.

Riscul de cancer mamar devine mai mare odata cu varsta, femeile peste 60 de ani fiind intr-o situatie mai probabila sa dezvolte boala. In Statele Unite, doar una din opt femei ce sufera de cancer are sub 45 de ani si doua din trei sunt mai in varsta de 55 de ani. Este, prin urmare, recomandabil ca toate femeile de peste 45 de ani sa isi faca mamografii regulate la fiecare doi ani, iar femeile de peste 70 de ani sa se examineze in fiecare an.

Chiar daca rata de cancer la san este foarte mica in randul femeilor tinere, este recomandabil ca fiecare femeie de peste 20 de ani sa-si examineze sanii lunar si, in cazul unor umflaturi, chiar daca probabil nu sunt periculoase, sa mearga la medic imediat.

Rasa

Femeile caucaziene dezvolta cancer de san mai des decat orice alta sursa, dar femeile afro-americane ce au mai putin de 40 de ani sunt mai predispuse sa dezvolte cancer de san decat orice alta femeie. Femeile afro-americane dezvolta, de asemenea, tipuri de tumori canceroase de san mai agresive.

Istoricul familial si genele

Riscul de a dezvolta cancer de san este cu 50% mai mare in cazul in care mama, sora sau fiica ta a avut cancer mamar sau ovarian. Riscul creste, de asemenea, in cazul in care o ruda a avut cancer la san inainte de menopauza si in cazul in care cancerul i-a afectat ambii sani. Pericolul este, de asemenea, mai mare, daca o ruda de sex masculin a suferit de cancer de san.

Poti sa te confrunti cu acest risc si daca ai mostenit formele mutante ale genelor BRCA1 si BRCA2, care se gasesc de obicei in celule si previne extinderea acestora. Forma mutanta a genelor incurajeaza cresterea celulelor. Daca mutatia este prezenta in familie, exista un risc cu 80% mai mare sa apara cancerul de san.
Istoricul sanatatii personale

Riscul este, de asemenea, mai ridicat, pentru femeile cu un istoric cu diferite boli de san. Printre acestea se numara celulele anormale ale sanului si una dintre formele de cancer de san (cancer al glandelor de lapte), care creste posibilitatea pentru celelalte tipuri de cancer: de exemplu, cancerul de tesut adipos sau fibros.

Stilul de viata nesanatos

Cresterea greutatii corporale duce la marirea posibilitatii cancerului mamar, mai ales dupa menopauza. Alcoolismul este, de asemenea, unul dintre factorii de risc si portalul web WebMd sustine ca femeile care consuma o bautura alcoolica pe zi prezinta deja un risc usor crescut pentru cancerul la san, comparativ cu femeile care nu consuma alcool. Femeile care care consuma 2 pana la 5 bauturi pe zi, prezinta un risc cu 1,5% mai mare.

Menstruatia, nasterea si alaptarea

Femeile a caror menstruatie a inceput mai devreme (inainte de 12 ani) se confrunta, de asemenea, cu un risc mai mare si cele a carora menopauza a inceput tarziu (undeva dupa 55 de ani). Femeile care nu alapteaza si care au nascut foarte tinere se confrunta, la randul lor, cu un risc mai mare. Pe de alta parte, femeile care au nascut prima data dupa 30 de ani, prezinta un risc mai mare decat cele care au nascut mai devreme.


rasa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005966 (s)