News Flash:

Exista vreo legatura intre telefoane si cancer? Iata ce spune un studiu

10 Mai 2016
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
telefoane
Cercetatorii din spatele studiului au efectuat studii timp de trei decenii, adunand date intre anii 1982 si 2013, si au aratat ca nu exista niciun fel de corelatie intre utilizarea telefonului mobil si cazurile de cancer, scrie Descopera.
Aceasta cercetare a durat mai mult decat un studiu obisnuit pentru ca a incercat sa raspunda la intrebarea daca telefoanele fara fir sunt sanatoase sau nu, noteaza Descopera.
Dupa cum relateaza Chris Mills de la Gizmodo, in cadrul studiului a fost observata o usoara crestere a ratelor de cancer la barbati, insa la femei nu au fost inregistrate asemenea cresteri.
"Noi nu am depistat nici o crestere a incidentei cancerului cerebral in raport cu cresterea puternica a utilizarii telefonului mobil", au notat cercetatorii in raportul publicat in revista Cancer Epidemiology.
Desi a fost observata o crestere a ratelor de cancer la exponentii cu varsta cuprinsa intre 70 si 84 de ani, pe parcursul perioadei de timp in cauza, este important de subliniat faptul ca boala a inceput sa se dezvolte inainte ca exponentii sa inceapa sa foloseasca telefoanele mobile.
In total, au fost examinate dosarele a 19.858 de barbati si 14.222 femei. Datele statistice utilizate de cercetatori in cadrul acestui studiu releva ca utilizarea telefonului mobil in Australia a inceput in anul 1987 si a crescut cu peste 90 la suta in ultimii 29 de ani.
Potrivit cercetatorului principal, Simon Chapman, perioada prelungita de monitorizare permite cercetatorilor sa fie mai siguri de rezultatele studiului si sa afirme ca nu exista o "perioada de intarziere" intre o crestere a utilizarii smartphoane-urilor si o crestere a ratelor de cancer.
”Daca ar fi existat o relatie intre aceste doua elemente suntem siguri ca observam unele semne”, a declarat Simon Chapman.
Oamenii de stiinta au subliniat ca trebuiesc luate in considerare multiplele variabile si influente asupra stilului de viata si ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin influenta acestor gadget-uri asupra corpurilor si mintilor oamenilor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005051 (s)