News Flash:

Eroii Regimentului 6 Artilerie Grea, comemorati la Timisoara

21 August 2017
1015 Vizualizari | 0 Comentarii
comemorare
Cateva zeci de persoane i-au comemorat, duminica, pe eroii Regimentului 6 Artilerie Grea ''Tribunul Axente Sever'' din Timisoara, printr-un ceremonial religios desfasurat la Capela Militara si depunerea de coroane de flori la placa memoriala a regimentului, de la Muzeul National al Banatului din Timisoara. 
Data de 20 august este aleasa in fiecare an pentru comemorarea artileristilor Regimentului 6, intrucat in dimineata acelei zile a anului 1944, cand erau pe aliniamentul Iasi-Chisinau, ostasii romani au cazut sub potopul artileriei grele a armatei sovietice. 
''Timp de doua ore, nimeni nu a miscat un pas. Au pus totul la pamant. Dintre ai nostri au cazut 30 si numai Dumnezeu ne-a aparat pe noi, cei care am ramas in viata. Apoi, ni s-a ordonat de catre regiment sa ne retragem urgent, cu masini, cu armamentul din dotare, cat mai repede, pentru a nu cadea prizonieri la rusi. In toata armata era o lozinca: 'Decat prizonier in viata la rusi, mai bine mort'. Au ajuns atunci 180.000 de prizonieri la rusi'', a declarat pentru AGERPRES Constantin Calina, in varsta de 96 de ani, singurul veteran al regimentului care a participat la comemorarea fostilor colegi. 
Infiintat in 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea a avut garnizoana de resedinta la Alba Iulia, Sibiu si Timisoara si a participat la campania Armatei Romane impotriva Uniunii Sovietice de la inceputul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind actiunile de lupta ale trupelor romane si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), a Nistrului (17-19 iulie 1941) si cucerirea Odessei (16 octombrie 1941) pana la 23 august 1944. 
''In cadrul partii de instructie a Regimentului 6 Artilerie Grea exista o scoala militara pentru ofiterii de artilerie grea, formata din studentii Scolii Politehnice din Timisoara, buni matematicieni, pregatiti ca viitori ofiteri de artilerie grea. Studentii erau excelent motivati si instruiti, iar la un concurs de tragere desfasurat intre recrutii din Divizionul de instructie si cei din Scoala Politehnica, acestia i-au intrecut ca viteza si precizie in executia tragerilor, desi faceau o instructie de front mai redusa decat competitorii'', a relatat duminica, pentru AGERPRES, istoricul prof. Laurentiu Mioc. 
Potrivit acestuia, viata cazona avea si momente de relaxare, la un concurs de baut bere intre rectorul Scolii Politehnice, Plautius Andronescu, si loctiitorul comandantului Regimentului 6 Artilerie Grea, locotenent-colonelul Alexandru Galgoti, acesta din urma iesind invingator iar la meciurile de fotbal, unde recrutii de rand ratau ocaziile de gol, studentii ii tachinau, spunand in cor ''6, Greeuu!'. 
''In mod exceptional, din cauza loviturii de stat de la 23 august 1944, prin care Romania a parasit Axa Berlin-Tokyo si s-a alaturat Natiunilor Unite (...), Divizionul de Instructie stationat la Timisoara a asigurat dupa 23 august 1944 paza elementelor pro-germane retinute de autoritatile romane in Cazarma Banateana, actualul sediu al Muzeului National al Banatului, iar intre 10-17 septembrie 1944 recrutii sai au luat parte la apararea Timisoarei in fata ofensivei trupelor germane si maghiare'', adauga Mioc. 
Desi putini la numar, recrutii din Regimentul 6 Artilerie Grea au format Detasamentul Galgoti, care a avut un rol important in apararea Timisoarei, mentinand libera comunicatia Timisoara-Lugoj, pe care au venit din 16 septembrie 1944 trupele sovietice si care au contribuit din 16 septembrie la respingerea atacurilor blindatelor germane asupra Timisoarei. 
Aniversarea Regimentului 6 Artilerie Grea Roman este cea mai longeviva manifestare a veteranilor de razboi din Armata Romana, pornita in 1987, cand raspundeau prezent peste 500 de veterani. Astazi, doar Constantin Calina se poate deplasa. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009549 (s)