News Flash:

El este militarul care l-a ucis cu un glont in cap pe Osama ben Laden

7 Noiembrie 2014
1410 Vizualizari | 0 Comentarii
Robert O Neill
Un fost militar Navy SEAL, trupe de elita din cadrul Marinei americane care actioneaza in mod traditional in secret, a iesit din umbra joi si a declarat in mod public ca el este cel care l-a ucis pe Osama ben Laden.
Robert O'Neill, in varsta de 38 de ani, a declarat pentru ziarul The Washington Post (WP) ca el este cel care l-a ucis, cu un glont in cap, pe liderul retelei teroriste Al-Qaida, pe 2 mai 2011, intr-un raid, in urma unui transport cu elicopterul, la Abbottabad in Pakistan.
Fostul militar de elita a declarat pentru cotidian ca a decis sa-si spuna numele in urma unei scurgeri de informatii orchestrate de SOFREP, un site al fostilor membri SEAL.
Aceasta scurgere este, la randul ei, un protest fata de difuzarea anuntata de catre postul Fox News, pentru 11 si 12 noiembrie, a documentarului intitulat "The Man who Killed Usama ben Laden", in care acesta se deconspira singur.
Membrii Navy Seal sunt obligati sa pastreze secretul cel mai strict asupra misiunilor pe care le efectueaza.
Povestind raidul pentru WP, tanarul originar din Montana (nord-vest), decorat in mai multe randuri, a declarat ca alti doi militari au tras focuri de arma.
El era al doilea in comando atunci cand a fost luata cu asalt camera lui ben Laden, a spus el. Liderul Al-Qaida a aparut pentru un moment la usa, dar militarul care era primul ar fi ratat tinta.
"Am trecut in fata lui pentru a intra in camera chiar in dreptul usii", spune O'Neill. "Ben Laden era deja in picioare. Avea mainile pe umerii unei femei si o impingea in fata", adauga el.
Fostul militar a precizat ca a putut sa-l identifice in mod clar pe liderul terorist cu ajutorul dispozitivului de vedere pe timpul noptii si a tras. El a adaugat ca era evident ca ben Laden era mort, deoarece i-a "explodat" capul.
- "Alinare"
Potrivit cotidianului, doi membri ai comandoului au confirmat identitatea fostului militar.
Washington Post scrie ca O'Neill s-a intrebat mult timp daca sa-si dezvaluie numele, care circula deja in mediile militare si de la Congres si era cunoscut de cel putin doua institutii de presa.
El s-a hotarat sa iasa din umbra de teama sa nu fie desconspirat de altii si dupa ce s-a intalnit cu victime ale atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 la World Trade Center, la New York. "Familiile mi-au spus ca (moartea lui ben Laden) le-a adus putina alinare", declara el.
Dar iesirea din anonimat nu este tocmai pe gustul superiorilor sai.
Comandantul Navy SEAL, contraamiralul Brian Losey, a adresat la inceputul saptamanii un avertisment dur celor care incalca traditia secretului acestei forte publicand memorii sau stand de vorba cu presa despre misiunile lor secrete.
"O prevedere esentiala a Codului nostru de conduita este «nu fac publica natura activitatii mele si nu caut sa obtin recunoastere pentru actiunile mele»", au subliniat, intr-o scrisoare, contraamiralul Losey si Force Master Chief Michael Magaraci.
Raidul efectuat in 2011 pentru eliminarea lui Osama ben Laden, care era la acea vreme cel mai cautat om din lume, a atras o imensa curiozitate a publicului si presei fata de Navy SEAL.
Alt membru al unitatii care a efectuat raidul la Abbottabad, Matt Bissonnette, se confrunta cu probleme dupa ce si-a publicat in 2012 memoriile fara sa le fi supus in prealabil aprobarii Pentagonului. Intr-un interviu difuzat joi de postul NBC, el pare sa fie in dezacord cu versiunea lui O'Neill despre evenimente. "Doua persoane spun doua povesti diferite din doua motive diferite", a declarat el. "Nu conteaza ce spune el", a lansat Matt Bissonnette, care a scris cartea "No Easy Day" sub pseudonimul Mark Owen.
La momentul raidului, O'Neill avea 15 ani de experienta alaturi de membrii SEAL si opera deja in cadrul celebrei Team Six.
In 2009 el a facut parte dintr-un comando trimis sa salveze un vapor capturat de pirati somalezi. Povestea este ecranizata intr-un film in care Tom Hanks joaca rolul capitanului Richard Phillips ("Captain Phillips"). Mediafax.ro

navy seal pakistan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006424 (s)