News Flash:

Efectele Ordonantei Corinei Suteu: Bilete mai scumpe la cinema si spectatori mai putini

31 August 2016
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
Corina Suteu
Operatorii salilor de cinema trag un semnal de alarma asupra ordonantei initiata de Corina Suteu spunand ca aceasta “incurajeaza mediocritatea” si va duce la scaderea numarului de spectatori si cresterea pretului la bilete, reactia venind dupa ce senatorii au cerut marti retragerea proiectului.
Intr-o scrisoare deschisa, prin care solicita amanarea adoptarii ordonantei de urgenta ce prevede noi reguli in cinematografie si corelarea acesteia la realitatile si necesitatile business-ului de cinema, reprezentat printre altii de exploatantii si distibuitorii de film, Dragos Batir, unul dintre operatorii salilor de cinema, cu o vasta experienta, spune ca taxa de 5%, “cat si cresterea altor taxe (ex: 9% conditionat) dar si impunerea programarii unui anumit procent cu certitudine exagerat de spectacole de productie europeana/romaneasca, preconizare din acest proiect, vor duce la cresterea pretului biletelor si implicit la scaderea numarului spectatorilor”.
Dragos Batir sustine si ca prin impunerea unui numar minim de spectacole de un anumit tip se va ajunge la “cresterea si incurajarea mediocritatii”.
Potrivit ordonantei de urgenta, publicata pe site-ul ministerului Culturii, contributiilor cinematografelor vor creste de la 4% la 5%, iar in cazul in care acestea nu vor asigura anual 20% productii romanesti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.
“Initiatorii acestei ordonante nu au consultat factorii implicati, adica operatorii de sali de cinema sau distribuitorii de filme. A fost un anunt public de care multi nici nu au aflat, dar nu a existat nicio adresa oficiala, o invitatie. Efectul ordonantei, daca va fi adoptata, este urmatorul: lumea isi va restrange timpul alocat pentru a merge la cinema, deoarece cinematografele vor fi obligate sa dea orice, doar sa se incadreze in 20% productii romanesti. Ca o consecinta, operatorul, ca sa isi poata mentine afacerea, va trebui sa recupereze pierderile, iar acestea pot fi recuperate prin cresterea preturilor la bilete”, a declarat Dragos Batir, pentru MEDIAFAX.
Acesta a mai precizat ca nu s-a discutat si nu s-a incercat remedierea unei alte disfunctionalitati– aceea a egalizarii/corelarii tva-ului perceput pe bilete cu tva-ul facturat de catre distribuitorii de filme. Actualmente se incaseaza 5% pe bilete si se plateste 20%, “aceasta diferenta fiind suportata cu greu de catre exploatanti si in special de cei mai mici sau mai noi”.
Ministrul Corina Suteu a initiat, in data de 2 august, o consultare publica pentru noua ordonanta. Gestul a fost contestat insa de zeci de cineasti care spun ca proiectul nu a fost adus niciodata la cunostinta publica si ca se incearca obtinerea aprobarii din partea breslei fara ca aceasta sa stie despre ce este vorba.
”In textul acestui proiect se observa foarte clar ca cei care au emis si impus 'opiniile de idei', modificarile si toate celelalte directii, nu au competente de niciun fel in aria de exploatare si distributie a filmelor si tot ceea ce implica acestea. Se observa foarte clar ca cei mai multi sunt din zona productiei si mai ales ca au dorit sa impuna obtinerea de avantaje pentru domeniul in care isi desfasoara activitatea”, precizeaza Dragos Batir, in scrisoare transmisa Ministerului Culturii.
Ordonanta mai prevede taxe in plus pentru televiziuni, operatorii de telefonie si internet, dar si o dubla impozitare pentru cei care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc.
Senatorii din Comisia de cultura i-au cerut, marti, ministrului Culturii, Corina Suteu, sa renunte la OUG privind cinematografia si sa depuna un proiect de lege in regim de urgenta.
“Sa ne explicati care este urgenta atat de mare incat nu veniti cu un proiect legislativ dezbatut in procedura de urgenta de Parlament cum este normal si in Constitutie. (…)Tentativa de a crea o urgenta intr-un domeniu care functioneaza si culmea ia si premii de atata vreme sa introduceti taxe mi se pare ca excede caracterul constitutional. (…) Nu m-ati convins de caracterul de urgenta. Nu am aflat ca se prabuseste o cladire, ca a fost o inundatie (..)”, a declarat presedintele Comisiei de cultura, senatorul PSD Georgica Severin.
Severin a mai atras atentia si ca daca ordonata pica in Parlament Ministerul Culturii va fi dat in judecata de toti ce carora le-au perceput taxe intre timp.

dragos batir
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006070 (s)