News Flash:

Educatia sanitara la toate clasele ar putea fi obligatorie din toamna

25 Mai 2015
1324 Vizualizari | 0 Comentarii
educatie sanitara
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, vrea ca din toamna sa fie obligatoriu o ora de educatie sanitara, la toate clasele, o data pe saptamana sau la doua saptamani, in care sa fie prezentate notiuni despre alimentatia sanatoasa, prim ajutor, reguli de igiena si consultul medical.
"A fost o discutie si in Parlament, dar am avut cateva discutii cu domnul ministru Cimpeanu (ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, n.r.). Eu ma gandisem cel putin ca un model al orelor de dirigentie, cum era in perioada in care eu eram elev si era o programa. Cred ca exact pe acelasi model pot sa fie aceste ore de educatie sanitara, de la clasa intai pana la ultima clasa de liceu. Asa le gandim noi la Ministerul Sanatatii, cu notiuni generale, dar, in functie de categoria de varsta, sunt notiuni care vor fi predate de catre medicul scolar sau de catre serviciile de ambulanta si diversi specialisti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educational al acestor ore. Cred ca de anul scolar viitor ar putea intra in aplicare. Eu as vrea sa fie ora distincta, nu de dirigentie. O ora pe saptamana, asta este propunerea. Trebuie sa se tina cont de programa scolara si de posibilitatea de a asigura spatiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenti care pot asigura trainingul si pregatirea elevilor, si cred ca nu ar incurca absolut deloc programa scolara", a declarat ministrul Sanatatii, prezent la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, cu ocazia lansarii site-ului "suntprimulajutorjunior.ro", din cadrul proiectului pilot de educatie medicala si prim ajutor pentru copii "Sunt primul ajutor".
Ministrul Nicolae Banicioiu a mai spus ca nu ar vrea ca educatia sanitara sa fie disciplina optionala.
"Sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu as vrea sa fie optionale. Lectii interactive, placute. Cred ca esential pentru fiecare dintre noi este sa avem aceste notiuni dobandite din perioada de educatie. Este vorba de cursuri de creare de abilitati si chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentatie sanatoasa pe care noi o tot clamam si nu avem nici timpul necesar sa invatam copilul. Daca aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creeaza si obiceiuri sanatoase adultului tanar. Plus ca mai este si un alt aspect, apoi, copiii, mai au si potentialul ridicat de a invata pe altii. Noi propunem sa fie ori obligatorie, saptamanal, daca nu este posibil saptamanal, nici la doua saptamani nu este foarte putin. La inceput, vor invata despre spalatul pe maini, pe dinti apoi venim cu notiuni de prim ajutor, de alimentatie sanatoasa, completam apoi regulile de igiena, consultul medical, ce inseamna consultul medical. Cunoasterea sistemului sanitar, sa stii unde te duci, cand te duci, cum te duci, drepturile si obligatiile pe care le au ca pacient", a adaugat Nicolae Banicioiu.
Luni a fost lansat, la Bucuresti, site-ul de educatie medicala si prim ajutor pentru copii "suntprimulajutorjunior.ro" si anuntat proiectul pilot de educatie medicala si prim ajutor pentru copii "Sunt primul ajutor!, in judetele Cluj si Sibiu si reluarea acestuia in Bucuresti, pentru anul scolar 2015-2016.
Site-ul "suntprimulajutorjunior.ro", in limbile romana, engleza, franceza si maghiara, a aparut ca o necesitate pentru cei dornici sa se implice activ in caz de nevoie a comunitatii, prietenilor, colegilor sau membrilor familiei, pana la venirea personalului de specialitate. Desi se adreseaza in mod special elevilor, varsta celui ce poate salva o viata, in astfel de cazuri nu conteaza.
Site-ul contine "Ghidul de educatie medicala si prim ajutor - "Sunt primul ajutor! SPA Junior!", in patru limbi, pe capitole, o sectiune dedicata proiectului pilot de educatie medicala si prim ajutor pentru copii, fotografii realizate in cadrul acestuia si aparitiile proiectului in media, dar si testimoniale ale participantilor la evenimentele precedente, a spus autoarea ghidului, Mihaela Arion.
Proiectul pilot "Sunt primul ajutor!" a aparut ca o necesitate in ceea ce priveste educatia sanitara a copiilor inca din ciclul primar de invatamant. Ca urmare a aparitiei, in urma cu doi ani, a ghidului "Sunt primul ajutor! SPA Junior", autoritatile din invatamant si din domeniul medical au propus un proiect prin care notiunile de educatie medicala si de prim ajutor din ghid sa fie predate in scolile din Bucuresti.
Proiectul pilot din scoli "Sunt primul ajutor!" presupune mai mult decat o predare a unui curs si se face cu ajutorul echipajelor de voluntari experimentati si specialistilor Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov (SABI), Societatii de Salvare Bucuresti, Inspectoratului Scolar Bucuresti si ai reprezentantilor Serviciului de Telecomunicatii Speciale si cu sprijinul Serviciilor de Ambulanta Judetene si Inspectoratelor Scolare Judetene Cluj si Sibiu.
Elevii implicati in program invata sa aplice si sa execute corect manevre de salvare a vietii, dar si notiuni de igiena si de prevenire a afectiunilor transmisibile. Prezentarea notiunilor privind modul de organizare, functionare si utilizare a Sistemului National Unic pentru Apel de Urgenta 112 catre grupurile de elevi din scolile desemnate sa participe in cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia se adauga insusirea notiunilor de prevenire a accidentelor casnice, scolare, rutiere, constientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentatiei sanatoase, constientizarea importantei donarii voluntare de sange si prevenirea riscurilor situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1324 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006592 (s)