News Flash:

Drepturile fundamentale ale romanilor, calcate in picioare! De ce nu sare CSM-ul in apararea judecatorilor de la CCR?

11 Martie 2016
1239 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutionalo parte dintr-un articol din Codul de Procedura Penala care reglementeaza cine pune in executare supravegherea tehnica(interceptari telefonice, inregistrari audio ambientale) din timpul cercetarii penale. Articolul respectiv este 142 alin 1 din Codul de Procedura Penala: "(1) Procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".

Cazul se refera doar la interceptarile din cursul procesului penal, SRI mai poate sa faca interceptari pe baza atributiilor speciale din legea securitatii nationale. Toate au nevoie de un mandat de la un judecator. Decizia CCR nu se aplica retroactiv, pentru cauzele aflate in curs, dar arunca in aer dosarele de coruptie de acum inainte, avand in vedere ca DNA, DIICOT si Parchetele nu au personal si nici tehnica necesara pentru astfel de operatiuni. Dupa aceasta decizie, atat Serviciul Roman de Informatii, Directia Nationala de Anticoruptie, dar si alte institutii ale statului i-au pus la colt pe judecatorii de la Curtea Constitutionala.

In Constitutia Romaniei, legea fundamentala a oricarei tari, este trecut extrem de clar, in articolul 1, la alineatele 3 si 4, ca "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale". 

Numai ca in aceste zile nimeni nu-i mai intreaba pe oameni ce parere au despre aceasta situatie. Nu-i mai intreaba nimeni daca ei sunt de acord ca toate drepturile lor fundamentale sa fie calcate in picioare de autoritatile statului. Nimeni nu se intreaba daca cei care platesc taxe si impozite sunt de acord ca banii lor sa fie folositi pentru ca institutiile statului sa-i asculte 24 de ore din 24. Si atunci sa nu ne miram daca in perioada urmatoare vor aparea si in Romania cazuri gen Wikileaks sau Eduard Snowden.

In plus, in aceste zile se mai petrece un fenomen extrem de interesant. Mai multi sefi de institutii ataca decizia judecatorilor Cùrtii Constitutionale a Romaniei. Totusi, de fiecare data in ultimii ani cand vreun om politic, ministru sau om de afaceri au atacat o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat ca fiecare astfel de luare de pozitie afecteaza independenta justitiei. Dar acum, cand judecatorii Curtii Constitutionale sunt atacati zilnic, nu se mai autosesizeaza nimeni. Poate ca ar fi momentul ca toti cei care ataca aceste decizii ale CCR sa spuna acum, ce putere reprezinta: legislativa, executiva sau judecatoreasca, in cadrul democratiei constitutionale?

Peste 45.000 de mandate de ascultare intr-un singur an sunt enorm de multe, iar efortul bugetar este unul urias. Banii contribuabililor ar trebui sa mearga si la autostrazi. Traian Basescu, atunci cand a venit la putere a intarit institutiile de opresiune ale statului. Iohannis face la fel, dar pe oamenii simpli nu-i intreaba nimeni daca sunt de acord ca banii lor sa fie cheltuiti pe mandate si operatiuni de ascultare a romanilor. 

ccr neconstitutional articol supravegherea tehnica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1187 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008274 (s)