News Flash:

Dosarul "Poli" face mai multe victime in Primarie la Timisoara

10 Aprilie 2016
1178 Vizualizari | 0 Comentarii
Ioan Cojocari
Potrivit procurorilor DNA, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, secretarul Ioan Cojocari, consilierul juridic Delia Dumitru, directorul economic Smaranda Haracicu si fostul director al Directiei de Comunicare Violeta Mihalache sunt acuzati de abuz in serviciu. Pe de alta parte, fostul viceprimar, actual candidat independent la functia de primar al Timisoarei, Adrian Orza, economistii Mirel Munteanu si Mariana Dimitriu, fostul sef al Serviciului Administrare Baze Sportive Martin Staia si fostul director de Patrimoniu Nicusor Miut sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu. Nu in ultimul rand, Alina Pintilie, actual director al Directiei de Comunicare este acuzata de DNA de doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu. In total, 11 persoane din cadrul Primariei Timisoara care in 2008 ar fi avut legatura cu finantarea ilegala a echipei de fotbal Poli Timisoara.
Procurorii DNA au finalizat ancheta si au decis sa ii trimita in judecata pe cei 11.
„In cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea data primar al Municipiului Timisoara si inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timisoara, uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.). In acest context, edilul, impreuna cu inculpatii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria si Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara”, iar secretarul Consiliului Local Timisoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma mentionata mai sus”, spun procurorii DNA.
Conform procurorilor DNA, banii pe care societatea lui Marian Iancu i-a primit de la Primaria Timisoara nu erau folositi pentru echipa de fotbal, ci pentru redresarea financiara a firmei, care avea datorii mari si chiar intrase in insolventa, scrie tion.ro.
„De fapt, prin aceasta conduita nu se urmarea activitatii sportive, intrucat banii intrau direct in contul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara, imprejurare dovedita si de faptul ca, dupa incetarea finantarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis, in anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. a intrat in insolventa, in lipsa sumelor necesare desfasurarii in continuare a activitatii. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, atat la data semnarii contractului de asociere, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a acestuia pentru urmatoarele perioade bugetare, cum rezulta din actele de la dosar. In acelasi context, inculpatii mentionati mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realitatii, legalitatii si regularitatii si au semnat, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a dispozitiilor legale, un numar de 40 de ordonantari de plata”, mai spun cei de la DNA.
Acestia mai sustin ca sponsorizarea echipei de la bugetul local nu a fost tocmai legala.
„Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o forma aparenta de legalitate intentiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Stiinta Timisoara (denumirea din acel moment a entitatii sportive) s-a procedat la aplicarea. in mod nelegal, indirect, a Legii educatiei fizice si sportului, nr. 69/2000 si a normelor de aplicare ale acesteia. Acordarea unor sume de bani in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, in perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timisoara, catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), sume acordate cu incalcarea principiului oportunitatii ce guverneaza derularea si functionarea activitatilor circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunitatii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., finantarea fiind astfel ilegala”, au mai aratat procurorii DNA.
Ei au mai precizat ca Primaria Municipiului Timisoara a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 31.669.417,71 lei.
„In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Miut Nicusor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana si Haracicu Smaranda Maria. Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

gheorghe ciuhandu cojocari delia dumitru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1102 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005630 (s)