News Flash:

Dosarul fermei de porci: De ce nu s-a cerut arestarea lui Ilie Dragne. 60 de audiati, toti liberi

12 August 2017
946 Vizualizari | 0 Comentarii
dragne
Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia din Teleorman, unde actionar majoritar este fiul lui Liviu Dragnea, a fost retinut pentru 24 de ore pe motiv ca trebuie asigurata buna desfasurare a procesului penal. Doua ore mai tarziu, acelasi procuror decidea ca nu e nevoie de arestarea sa.
Ilie Dragnea era ridicat in cursul zilei de joi si adus la Bucuresti, la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 1, fiind suspectat de complicitate la evaziune fiscala. Un dosar greu in care prejudiciul se ridica la noua milioane de euro, iar 12 societati comerciale sunt implicate.
"In cursul zilei de astazi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanta, sub coordonarea procurorilor, se efectueaza perchezitii in 80 de locatii (sedii sociale si puncte de lucru ale unor societati comerciale, precum si locuinte ale persoanelor care coordoneaza activitatea acestora) de catre lucratori ai Politiei Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, cu sprijinul politistilor din cadrul D.G.P.M.B. si unitatilor subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de politie judetene Dambovita, Arges, Brasov, Sibiu, Mures, Vrancea, Calarasi, Teleorman", conform comunicatului de presa emis joi de Parchet.
Acuzatiile sunt de evaziune fiscala si de folosire, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu.
Rand pe rand, in calitate de suspecti sau martori, 60 de oameni au fost adusi la audieri. Procurorul de caz: Marian Dragulescu, venit la Parchetul General, institutie care instrumenteaza dosarul, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.
Avocatul lui Ilie Dragne incerca sa explice situatia. "S-a luat masura retinerii pe care noi o intelegem ca o masura de prudenta a procurorului, avand in vedere ca pana maine mai sunt multe persoane de audiat si exista aceasta necesitate de a nu se influenta declaratiile. (..)Nu s-a luat nicio masura asiguratorie impotriva lui. Domnul Dragne nu a fost supus perchezitiei pentru ca nu exista suspiciunea ca ar detine anumite lucruri care vizeaza ancheta. Domnul Dragne a dat declaratie in detaliu. Dumnealui nu a fost in societate cand s-a facut aceasta pretinsa tranzactie pentru ca discutam de o singura tranzactie, de o singura plata. Pentru un agent economic, din 2013 pana in prezent, inseamna ca a semnat poate mii de acte fiscale, din moment ce numai in anumite acte examinate s-a gasit aceasta factura de 200.000 de lei cred ca este de invidiat", a declarat avocatul lui Ilie Dragne, Maria Vasii.
Potrivit ordonantei de retinere a lui Dragne, facuta publica de luju.ro, retinerea a fost facuta in data de 10 august, ora 14.05. Printre motivele invocate sunt cele prevazute de articolul 202 din Codul de Procedura Penala, adica ”masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni”.
Procurorul de caz a decis, doua ore mai tarziu, ca ancheta se poate desfasura in bune conditii si cu Dragne in libertate. Sursa citata a facut publica si a doua ordonanta, cea prin care Ilie Dragne este plasat sub control judiciar. La ora 16.00, in data de 10 august, ordonanta prin care administratorul fermei era lasat liber, era semnata.
Procurorul a considerat ca este suficient ca Dragne sa se prezinte periodic la Politie, insa odata emisa ordonanta de retinere, Ilie Dragne a ramas in arestul Politiei inca 24 de ore, pana vineri, ora 14.05.
La iesirea din locul de detentie, Ilie Dragne nu a vrut sa comenteze situatia si nici speculatiile potrivit carora se incearca ajungerea la liderul PSD, Liviu Dragnea.
In schimb, avocatul Maria Vasii a precizat ca Stefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD s-a retras din societatea comerciala Salcia la inceputul anului, cedand partile sociale detinute. Procedura fiind in curs, in momentul de fata in Registrul Comertului datele sunt nemodificate, iar Valentin Dragnea de-tine ferma Salcia in proportie de 90%, iar 10% ii apartin administratorului si directorului general, Ilie Dragne.
Intrebata de unde vine plangerea in acest dosar, Maria Vasii spune ca este vorba despre un denunt al unui inculpat.
"Din cate am observat si imi permit sa lansez propria mea interpretare, o persoana care este cercetata intr-un alt dosar a facut un denunt pentru a beneficia de reducerea pedepsei si a nominalizat mai multe societati comerciale, societati care prestau anumite lucrari de constructii. Intre societatile beneficiare ale acestor lucrari de constructii era, intre altele, si societatea comerciala cunoscuta de dumneavoatra ca ferma Salcia. E vorba de un inculpat pentru o cauza ce se afla pe rolul Curtii de Apel Ploiesti", a declarat avocata, care a completat ca Ilie Dragne a preluat societatea la sfarsitul lunii ianuarie, inceputul lunii febriarie si ca nu are nicio legatura cu pretinsa lucrare fata de care procurorii lanseaza acuzatia de evaziune fiscala.
In total, 60 de oameni au fost audiati, in calitate de martori sau suspecti, pentru noua dintre ei fiind dispusa retinerea. Anchetatorii au stabilit, ulterior, ca nu este necesar sa ceara arestarea pentru niciunul dintre ei.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004826 (s)