News Flash:

DOLIU in teatrul romanesc! A murit actrita Olga Tudorache

18 Octombrie 2017
1145 Vizualizari | 0 Comentarii
olta tudorache
Actrita Olga Tudorache a murit, marti noaptea, anuntul fiind facut de mai multi apropiati ai acesteia pe Facebook. Olga Tudorache avea 88 de ani si era internata la Spitalul Elias din 9 octombrie.
"Romani, a murit OLGA TUDORACHE...! O ARTISTA cat pamantul asta! Profesoara mea, mama mea", a scris pe Facebook Florin Calinescu.
"Acum e liniste,Regina mea mama! Va multumesc pentru tot!", a postat noaptea trecuta actrita Carmen Tanase.
"Telefonul a sunat din nou in noapte. Real, de data asta. Doamna Olga Tudorache a plecat... Regret din suflet! Am tot sperat", spunea medicul Monica Pop
Actrita Olga Tudorache, care s-a stins din viata marti noaptea, a lasat in urma prodigioasa cariera in film si mai ales in teatru.
Actrita Olga Tudorache s-a nascut la 11 octombrie 1929, la Oituz (judetul Bacau). A absolvit Institutul de Teatru in anul 1951, clasa Moni Ghelerter si Marioara Voiculescu, cu rolul Veta din spectacolul cu piesa "O noapte furtunoasa" de I.L.Caragiale.
A jucat in zeci de filme si a construit, pe scena, personaje memorabile in peste 50 de piese, sub bagheta celor mai importanti regizori romani.
La fel de lunga este si lista distinctiilor pe care le-a primit pentru activitatea sa in teatru, in cinematografie si ca profesor universitar. In anul 2000, Presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Ofiter. In 2006 a primit din partea presedintelui Romaniei Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Mare Cruce, iar in 2012, la finalul spectacolului "Portretul Doamnei T", Casa Regala a Romaniei i-a acordat distinctia "Nihil Sine Deo".
La 1 aprilie 2012, actritei i s-a facut rau pe cand se afla pe scena Teatrului Metropolis, jucand in piesa "Peste cu mazare" – spectacolul a fost intrerupt si Olga Tudorache a fost dusa de urgenta la Spitalul Elias, unde medicii au diagnosticat un accident vascular cerebral (AVC) tranzitoriu.
In 9 octombrie, Olga Tudorache a suferit un nou AVC si a fost internata de urgenta la Spitalul Elias iar de joi, 12 octombrie, starea sa de sanatate s-a inrautatit si actrita a fost transferata la sectia de Terapie Intensiva a aceluiasi spital.
Extrem de rezervata in a da interviuri, extrem de discreta cu viata sa personala si profesionala, Olga Tudorache a facut, cu cativa ani in urma, o marturisire de credinta ziarului Metropolis:
"Actorul trebuie sa joace! Actoria este o munca de disciplina. Ca militaria. Trebuie sa fii in stare sa faci un lucru in momentul in care ti se cere, nu cand ai chef. Acum! Se simte bine, nu se simte bine, actorul trebuie sa joace.
«Nu ma simt bine» nu exista pentru un actor, decat daca este in spital. Dar daca este pe scena, trebuie sa joace. Deci el trebuie sa-si disciplineze organismul, sa-l obisnuiasca sa-l asculte. Sigur, nu e usor, dar fara asta nu se poate…"

Olga Tudorache, recitând "Repetabila povară" de Adrian Păunescu:

 

 

Şi, parafranzând textul poemului, putem spune:

"Cine are actori, pe pământ nu în gând/ Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând..."

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1211 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006554 (s)