News Flash:

Doi profesori universitari din Timisoara, in grupul de lucru de la Ministerul Educatiei

16 Decembrie 2015
1305 Vizualizari | 1 Comentarii
UVT
Un grup de lucru pentru clarificarea cadrului institutional si normativ privind controlul calitatii tezelor de doctorat si aspectele de etica a cercetarii stiintifice a fost constituit la Ministerul Educatiei, prin ordin al ministrului Adrian Curaj.
Consituirea grupului de lucru reprezinta prima etapa pentru clarificarea cadrului institutional si normativ privind controlul calitatii tezelor de doctorat.
"Misiunea acestui grup de lucru este aceea de a recredibiliza functionarea sistemului de invatamant superior din Romania, indeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat, prin elaborarea unui set coerent de propuneri de amendare a actelor normative aplicabile. Totodata, in cadrul grupului de lucru, vor fi identificate orice alte solutii de ordin administrativ in vederea implementarii celor mai bune principii de etica in cercetarea stiintifica, necesare a fi adoptate acum sau in perspectiva strategica, in completarea masurilor de modificare a reglementarilor in vigoare", arata un comunicdat al Ministerului Educatiei, remis, luni, agentiei MEDIAFAX.
Grupul de lucru este alcatuit din persoane propuse de institutiile de invatamant superior: prof. univ. dr. Stefan Afloroaei (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi); prof. univ. dr. Lucian Bercea (Universitatea de Vest din Timisoara); prof. univ. dr. Radu N. Catana (Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca); prof. univ. dr. Valeriu Ciuca (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi); cercetator principal, dr. ing. Calin Deleanu (Academia Romana); prof. univ. dr. Liviu Papadima (Universitatea din Bucuresti); prof. univ. dr. Ion Roceanu (Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" din Bucuresti); prof. univ. dr. Florin Alin Sava (Universitatea de Vest din Timisoara); prof. univ. dr. Florin Streteanu (Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca); prof. univ. dr. Dana Tofan (Universitatea din Bucuresti).
O prima reuniune a avut loc pe 11 decembrie, la sediul Ministerului Educatiei, cand ministrul Adrian Curaj a prezentat mandatul grupului de lucru si s-a stabilit cadrul de desfasurare a activitatii, urmand ca vineri sa aiba loco noua intalnire.
Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat, pe 11 decembrie, ca, in luna ianuarie, va anunta cadrul institutional si normativ in ceea ce priveste doctoratele si cu privire la Consiliul National de Etica (CNE).
"CNE va fi in momentul in care decidem sistemul si voi anunta dupa ce comisia stabilita, numita deja, va lucra, dupa ce vom stabili toate lucrurile acestea vom vedea, in functie de atributii, ce membrii vom invita, ce personalitati vor fi acolo", a spus Curaj.
Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a decis la inceputul lunii decembrie, la aproape doua saptamani de la preluarea functiei si in contextul discutiilor privind analiza tezei de doctorat a noului ministru al Internelor, Petre Toba, revocarea Consiliului National de Etica, din cadrul Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica.
CNE a analizat tezele de doctorat ale demnitarilor incepand din 2012, dupa ce Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost reorganizat, dupa ce a stabilit, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat.
Adrian Curaj a afirmat ca in Romania nu exista doua categorii de doctorat, una pentru demnitari si alta pentru restul doctoranzilor, si de aceea nu trebuie o comisie speciala care sa se ocupe doar de tezele de doctorat ale celor care ocupa functii in stat.
Decizia a fost luata dupa ce premierul Dacian Ciolos i-a solicitat ministrului Adrian Curaj sa ii prezinte un punct de vedere legat de rolul comisiilor de evaluare a lucrarilor de doctorat, in conditiile in care in prezent functioneaza mai multe comisii de evaluare a tezelor de doctorat, atat la nivel national, cat si in jurul universitatilor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1115 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004807 (s)