News Flash:

DNA: Sase fosti ministri, printre care Ecaterina Andronescu sau Dan Nica, scapa de acuzatiile in dosarul Microsoft, dupa ce faptele s-au prescris

2 Februarie 2018
803 Vizualizari | 0 Comentarii
ecaterina andronescu

DNA anunta stadiul dosarelor Microsoft, mentionand ca acuzatiile fata de fostii ministri Ecaterina Andronescu, Mihai Tanasescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Serban Mihailescu au fost clasate.
UPDATE: Iorga, despre clasarea din Microsoft:Ar fi trist sa clasezi cauza pentru dorinta de a face rau cuiva

Mihaiela Iorga, procurorul care a instrumentat dosarului Microsoft, sustine ca nu are ce sa isi reproseze privind activitatea in aceasta cauza, mentionand ca si-a facut treaba. Precizarea, dupa clasarea acuzatiilor in privinta mai multor fosti ministri, ca urmare a prescriptiei.

"Prescriptia trebuie sa stii sa o calculezi si trebuie sa stabilesti corect momentul consumarii infractiunii, momentul epuizarii infractiunii. Ce sa-mi reprosez eu? Eu, pana la momentul la care am predat dosarul, mi-am facut treaba. De acolo, nu stiu ce s-a intamplat si nu am ce sa comentez. Dar ar fi trist sa clasezi cauza pentru dorinta de a face rau cuiva", a declarat, la solicitarea MEDIAFAX, Mihaiela Iorga.
"La data de 08 ianuarie 2018, fata de Andronescu Ecaterina, ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 2008-2012, Tanasescu Mihai-Nicolae, ministru al Finantelor Publice in perioada 2000 -2004 si Mihailescu Petru Serban, ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, s-a dispus solutia clasarii conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedura Penala, intrucat in cazul infractiunilor retinute in sarcina lor (constand in initierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotarari de guvern, in perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme in contextul mentionat mai sus) s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale", transmite DNA, printr-un comunicat de presa.

Procurorii mentioneaza ca si in cazul celorlalti trei fosti ministri, Dan Nica, Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu, toti acuzati de abuz in serviciu, fapte s-au prescris, dispunandu-se clasarea acuzatiilor.

"Termenul general de prescriptie pentru infractiunea de abuz in serviciu este de 10 ani. Referitor la aceasta infractiune, data savarsirii ultimei actiuni este 21.10.2004, data adoptarii Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a inceput sa curga termenul general de prescriptie a raspunderii penale (si nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul platii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronuntata de I.C.C.J. - Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 4963/1/2013 in ceea ce priveste momentul consumarii infractiunii de abuz in serviciu", a explicat DNA.

In ceea ce il priveste pe Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, procurorii au constatat ca nu a comis nicio fapta penala.

"Fata de FUNERIU PETRU – DANIEL, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 – 2012, s-a dispus solutia clasarii, in conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedura Penala („fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”), intrucat semnarea de catre acesta a „Notei privind licentele pentru produse Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli”, nu era de natura sa produca efecte juridice, aceasta fiind intocmita in „scopul exclusiv al raportarii si al informarii cu privire la evolutia procesului de solutionare a unor probleme specifice, la stadiul implementarii documentelor de politici publice si/sau a actelor normative", arata DNA.

"Fata de Funeriu Petru-Daniel, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2009 – 2012, s-a dispus solutia clasarii (..), intrucat semnarea de catre acesta a ”Notei privind licentele pentru produse Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli”, nu era de natura sa produca efecte juridice, aceasta fiind intocmita in ”scopul exclusiv al raportarii si al informarii cu privire la evolutia procesului de solutionare a unor probleme specifice, la stadiul implementarii documentelor de politici publice si/sau a actelor normative”", au transmis procurorii.

In ceea ce ii priveste pe Claudiu Florica si Dinu Pescariu, acuzati de spalare de bani, acestia au fost trimisi in judecata, cauza aflandu-se pe rolul Tribunalului Bucuresti.

"In legatura cu imprejurarea ca fata de unele fapte s-a dispus efectuarea urmaririi penale in personam dupa implinirea termenului de prescriptie, dar si cu privire la alte aspecte legate de modul de efectuare/neefectuare a unor acte, la data de 17 iulie 2017, procurorul sef al DNA a solicitat Inspectiei Judiciare sa faca verificari sub aspectul respectarii normelor de procedura penala de catre procurorul de caz care a instrumentat initial aceasta cauza (mediatizata prin comunicatul nr 1342/VIII/3 din 26 septembrie 2014), pentru a se stabili daca au fost sau nu savarsite abateri disciplinare din cele prevazute de Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor", mai precizeaza DNA.

Procurorul care a investigat dosarele Microsoft a fost Mihaiela Iorga.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006308 (s)