News Flash:

Declaratia lui Iohannis dupa Summitul de la Bruxelles

29 Iunie 2016
993 Vizualizari | 0 Comentarii
ue
Liderii UE s-au intalnit miercuri pentru a discuta decizia Marii Britanii de a parasi Blocul comunitar si viitorul Uniunii Europene, aceasta fiind prima intalnire la acest nivel la care reprezentantul britanic nu participa. La finalul summitului, presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca Marea Britanie isi va mentine statutul de tara membra a Uniunii pana la iesire si ca drepturile cetatenilor europeni vor fi respectate pana atunci.
UPDATE 15.20 Seful statului a precizat ca liderii europeni au adoptat o rezolutie comuna la reuniunea de miercuri prin care spun ca regreta rezultatul referendumului, dar ca vor respecta decizia britanicilor si ca Marea Britanie va ramane membru cu drepturi depline pana la iesirea din UE.
"Regretam rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectam vointa exprimata de majoritatea poporului britanic. Pana cand Regatul Unit paraseste Uniunea, acesta isi pastreaza statutul de stat membru, cu toate drepturile si toate obligatiile", a declarat Iohannis la Bruxelles.
Seful statului a subliniat ca Regatul Unit va respecta libertatea de miscare si drepturile cetatenilor europeni, lucru confirmat in mod direct de premierul David Cameron.
"Asigur astfel comunitatea romaneasca care locuieste si lucreaza in Marea Britanie ca Romania va urmari in negocieri cu maxima prioritate apararea intereselor lor", a subliniat Iohannis.
UPDATE 12.40 ANALIZA Associated Press: Un punct important pe lista discutiilor de miercuri este acela referitor la modalitatile prin care se poate intari unitatea Blocului comunitar in urma referendumului din Marea Britanie. Cu viitorul relatiei Marii Britanii cu UE inca incert, liderii celor 27 de state europene se vor concentra pe discutia privind modul in care va arata Blocul comunitar fara Regatul Unit, insa exista divergente semnificative in ceea ce priveste viitoarea forma a Uniunii Europene, noteaza Associated Press.
Statele fondatoare, in vestul Europei, par sa incline spre o uniune mai stransa, in timp ce statele mai noi, din est, ar dori ca guvernele nationale sa aiba mai multa putere de decizie, in special in ceea ce priveste frontierele. Dupa votul din Marea Britanie, in alte tari europene se fac simtite voci care cer organizare de referendumuri pentru iesirea din UE, in conditiile in care multi cetateni percep proiectul european ca fiind birocratizat si nedemocratic. Statele UE sunt puternic divizate si in problema imigratiei, tarile din centrul Europei, in frunte cu Ungaria, fiind impotriva cotelor obligatorii de imigranti impuse de UE, in timp ce statele aflate mai la nord au inasprit controalele la frontiere ca raspuns la migratia a peste un milion de persoane in 2015.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006093 (s)