Tartrul (sau "piatra dentara" cum i se mai spune, in mod popular) este un depozit organo-mineral (contine bacterii si diferite resturi alimentare si saruri minerale din saliva) de culoare galben-bruna intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara ("de lapte").
Tartrul se formeaza pe toti dintii dar se intalneste in cantitate mai mare pe suprafata interioara a dintilor inferiori si pe suprafata exterioara a molarilor superiori.
Avand in vedere ca tartrul provine din mineralizarea placii dentare , placa alcatuita din bacterii si resturi alimentare acesta favorizeaza bolile parodontale (afectiuni ale tesutului care mentin dintele in os), aparitia cariilor, a halenei (respiratia neplacut mirositoare),sangerarile gingivale , mobilitatea dintilor, ducand in final la pierderea danturii.
Mentinand o igiena adecvata la nivelul cavitatii bucale, veti reduce atat formarea placii bacteriene, cat si a tartrului. Consum de cafea si tigari, precum si anumite conditii medicale cum ar fi diabetul cresc semnificativ riscul depunerilor de tartru.
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1392 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007168 (s)
Comentarii (0)