News Flash:

De ce este bine sa mancam cat mai multe muraturi iarna

4 Iunie 2018
1198 Vizualizari | 1 Comentarii
muraturi iarna acum 759x450

Iarna nu avem la indemana fucte si legume proaspete, iar muraturile sunt aliatii nostri speciali in lupta cu temutele viroze si afectiuni respiratorii, pentru ca pot fi considerate adevarate antibiotice naturale.

 Spre deosebire de alimentele conservate prin alte metode, muraturile raman bogate in factori nutritivi si enzime, faciliteaza digestia si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.

Muraturile intarzie procesul de imbatranire, ne tin departe de intalnirea cu Alzheimer-ul.

 

Prin punerea la murat, moleculele mari se transforma in aminoacizi, iar zaharurile complexe devin zaharuri simple, alimentele vor fi, astfel, mai putin iritante pentru intestine. Se echilibreaza flora bacteriana intestinala, muraturile avand rol probiotic.

 

Procesul de murare modifica gustul legumelor, le imbogateste continutul in vitamine si creeaza noi factori nutritivi: vitamina C, vitamine din grupul B (precum B12), vitamina K si provitamina A, minerale si oligoelemente, ceea ce duce la cresterea cantitatii de bacili lactici (bacterii „bune”)”.

 

Muraturilor li se atribuie un rol important in cresterea imunitatii, impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene (nesanatoase), regleaza tranzitul intestinal, contribuie la combaterea oboselii, anemiei (favorizeaza o mai buna asimilare a fierului), precum si a unor boli grave, precum holera, tifos, tuberculoza.

 

Fiind preparate fara pregatire termica, muraturile pastreaza beneficiul de antixodianti naturali ai legumelor si fructelor, neutralizeaza radicalii liberi, care pot produce distrugeri celulare si pot conduce la aparitia de boli cardiace si cancer

 

Unele studii arata ca probioticele descoperite in anumite muraturi sunt adevarati factori de protectie impotriva aparitiei cancerului de splina, scrie secretele.com.

 

Muraturile (in special castravetii) taie pofta de mancare in mod natural.

 

Dar prepararea muraturilor presupune un adaos crescut de sare, ceea ce poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale, mai ales in cazul consumului excesiv.

 

Muraturile extrem de sarate pot fi un factor favorizant al aparitiei cancerului de stomac, iar studiile efectuate in Japonia si Turcia, tari cu un consum ridicat de muraturi, arata o incidenta crescuta a acestui tip de cancer.

INTERESANT: Varza Murata, Singurul Aliment Vegetal Natural care contine Vitamina B12

 

Muraturile pot fi consumate, in mod normal, in cantitati moderate, toata lumea. Cu toate acestea, persoanele care au alergie la ciuperci sau cele care sufera de diverse candidoze trebuie sa consulte medicul inainte de a le manca.

 

De asemenea, cei care sufera de ulcer, gastrita sau afte bucale sunt sfatuiti sa evite consumul de muraturi pana la vindecarea acestora.

 

Daca nu le pregatiti in casa, atentie la eticheta! Unii producatori adauga coloranti artificiali si zahar in timpul procesului de fabricatie. Metodele „comerciale” de conservare in otet a legumelor, fara fermentatie lactica in prealabil, nu aduc aceleasi beneficii pentru sanatatea precum muraturile facute in casa, sunt de parere nutritionistii. De evitat sunt si produsele fermentate cu ajutorul enzimelor manipulate genetic.

 

Spunandu-va toate acestea, va doresc sa va bucurati de masa de Craciun, alaturi de toti cei dragi, fara a face excese, cu preparate gustoase si muraturi!

 


iarna fucte legume digestia muraturile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008263 (s)