News Flash:

De astazi va puteti plati din nou impozitele si taxele! Finantistii revin la lucru

11 Ianuarie 2016
1326 Vizualizari | 1 Comentarii
ghiseu
De luni 11 ianuarie 2016, timisorenii isi pot plati impozitele si taxele la administratia locala si cu siguranta vor fin, din nou, cozi si imbulzeli la poarta Raiului. Cu noaptea-n cap, ca pe vremea cand se statea la coada la lapte, pensionarii vor face intrecere, ca in fiecare an, sa vada care ajunge primul sa faca poza si sa dea interviu ca a vrut sa fie primul cel mai bun cetatean platitor de taxe si impozite.
Din acest an au intrat in vigoare o serie de modificari ale Codului Fiscal privind modul de calcul al impozitelor, potrivit informatiilor postate pe site de Directia Fiscala a Municipiului Timisoara.
Astfel, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice si declarate la fisc, proprietarii lor nu vor depune declaratii fiscale sau documente noi. Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor juridice, ele vor depune declaratie fiscala insotita de documente care sa ateste destinatia locativa a acestor cladiri si valoarea lor impozabila.
Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice trebuie depusa declaratie fiscala insotita de acte care sa ateste destinatia nerezidentiala a cladirii (contract de inchiriere, comodat sau dare in folosinta), precum si valoarea impozabila a acesteia (raport de evaluare, autorizatie de construire, act de vanzare-cumparare, care sunt mai noi de cinci ani).
In cazul in care nu se poate stabili valoarea impozabila a cladirilor nerezidentiale, ca urmare a nedepunerii documentatiei, impozitul pentru acestea se va stabili prin aplicarea cotei de impozitare de 2%, conform noului Cod Fiscal.
Acte din care sa rezulte valoarea cladirii trebuie sa depuna si persoanele juridice care detin imobile nerezidentiale. De asemenea, in cazul cladirilor cu destinatie mixta (locuinta, sediu de firma, de exemplu), este nevoie de declaratie fiscala si de documente din care sa rezulte delimitarea suprafetei destinate activitatii economice de cea a locuintei sau o declaratie pe proprie raspundere a persoanei fizice, din care sa rezulte impartirea suprafetelor.
Directia Fiscala atrage atentia ca incepand din acest an, pentru bunurile impozabile aflate in coproprietate comuna a sotilor, in toate cazurile, scutirile de la plata impozitelor locale sunt acordate doar beneficiarului scutirii pentru cota sa de proprietate.
Pentru autoturismele scoase din circulatie nu se va mai percepe impozit, iar persoanele care se afla in aceasta situatie nu mai trebuie sa depuna declaratie fiscala, informatiile fiind furnizate direct de autoritatea rutiera.
Tot din acest an, terenurile ocupate de cladiri sunt impozabile, astfel ca persoanele juridice care detin astfel de bunuri sunt asteptate la Directia Fiscala pentru a depune declaratii.
Avand in vedere ca primul termen scadent pentru plata impozitelor pe cladiri si terenuri este 31 martie, contribuabilii care au de depus documente sunt rugati sa le aduca pana la data de 1 februarie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1178 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005059 (s)