News Flash:

„Daca ajungem la masura aceasta, am ajuns la nepatimire si suntem fericiti”

31 Ianuarie 2018
1026 Vizualizari | 0 Comentarii
parinte Teofil Paraian

M-a impresionat faptul ca un fost detinut politic, cand a inceput sa vorbeasca intr-o adunare festiva, inainte de toate, a zis cu glas tare: „Doamne ajuta-ma sa nu gresesc.” Gresim noi insine, si gresesc si altii, in ceea ce ne priveste pe noi. Lucrul de capetenie este sa ni se faca „ocara, ca cinstea; lipsa, ca indestularea; paguba, ca si castigul si strainii, ca rudele dupa trup”. Daca ajungem la masura aceasta, am ajuns la nepatimire si suntem fericiti.

Un parinte de la noi de la manastire zicea: „Sa stii ca tie nu-ti da Dumnezeu nicio plata, ca tie iti place aici la manastire!” Pai imi si place. E drept ca-mi place. Dar nu stau pe plata, daca e vorba. Vin la mine unii oameni dupa cuvant de folos. De la o vreme incoace, stiti ce cuvant de folos le spun? „Sa ne iubim unii pe altii ca intr-un gand sa marturisim.” E un cuvant de la Sfanta Liturghie. Sau le mai spun: „Dupa aceasta vor cunoaste oamenii ca sunteti ucenicii mei, daca veti avea iubire unii catre altii.”

Am si eu un cuvant care zic ca e bine sa-l tina minte si altii: intai e datoria si apoi vine bucuria. Deci intai ne facem datoria si dupa datorie vine bucuria! Nu putem noi cuprinde in sufletele noastre cata bucurie vrea Dumnezeu sa ne dea.

Asa zice Sfantul Apostol Pavel: „Noi suntem lucratori de bucurie” (II Corinteni 1, 24). Ca sa fim lucratori de bucurie trebuie sa facem ceva pentru binele altora; si cand facem ceva pentru binele altora facem si pentru binele nostru, pentru ca nu se poate sa faci ceva bun pentru altul si sa nu-ti ramana si tie. Sfantul Atanasie cel Mare spune ca: „Cel care unge pe altul cu aromate, el mai intai miroase frumos”, adica el este cel dintai beneficiar al miresmelor pe care le indreapta catre altul.

Citeste si 3 rugaciuni scurte pe care e bine sa le spui in fiecare zi - Mult bine iti vor aduce

Asa este si cu bucuria crestina, daca ne putem face lucratori de bucurie, vom putea avea si noi bucurie din bucuria altora. Nu se poate sa fii un crestin bun si sa nu ai parte de bucurie. Rugaciunea nu trebuie facuta neaparat pentru bucurie, bucuria vine de la sine.

Parintele Teofil Paraian

Extras din „Veniti de luati bucurie!”, Ed. Teognost, Cluj- Napoca, 2001, pag. 23

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008078 (s)