News Flash:

Curtea de Apel Timisoara l-a condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pe senatorul Iosif Secasan

26 Martie 2015
1306 Vizualizari | 1 Comentarii
senatorul Iosif Secasan
Fostul senator Iosif Secasan a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare si luare de mita, dupa ce i-ar fi cerut sefului Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin incadrarea in grad de invaliditate a unui padurar.
Decizia a fost luata de Curtea de Apel Timisoara, instanta care a dispus si aplicarea unui termen de incercare pe o perioada de trei ani in cazul fostului senator PNL.
"Obliga pe inculpat sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada 90 de zile, la Primaria Resita", conform deciziei Curtii de Apel Timisoara in cazul lui Secasan.
De asemenea, judecatorii au dispus ca fostului parlamentar sa ii fie interzis dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, pe o perioada de cinci ani.
In acelasi dosar a fost condamnat si medicul Sebastian Telbis, cel care a semnat decizia medicala in cazul padurarului. El a primit o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.
Magistratii au dispus ca Sebastian Telbis nu poate exercita, ca medic, o functie publica de conducere sau de executie, in structurile institutiilor publice de asigurari sociale/de sanatate ale Statului Roman, precum si exercitiul dreptului de a presta alte servicii profesionale, sub orice forma, catre structurile institutiilor publice de asigurari sociale/de sanatate, pe o perioada de cinci ani. Totusi, medicul poate lucra in domeniul privat.
Judecatorii au decis sa il condamne si pe padurarul care a obtinut, in mod ilegal, gradul de invaliditate. Astfel, Moza Iova a primit o pedeapsa tot de doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.
Decizia in cazul lui Secasan, Telbis si Iova este definitiva.
Cei trei au fost trimisi in judecata in 18 aprilie 2014, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Potrivit rechizitoriului, la inceputul anului 2014, Iova Moza, aflat in somaj si cu sanse reduse de a mai gasi un loc de munca, ca urmare a unor afectiuni medicale de natura cardiaca, a hotarat sa se pensioneze medical. Ulterior, Iova a luat legatura cu Iosif Secasan, care l-a indrumat sa-si completeze dosarul medical, urmand ca impreuna sa mearga la cabinetul medicului specialist Sebastian Telbis, sef al Serviciului de Evaluari Medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin.
Imediat dupa completarea dosarului medical, Moza, avand discutii si cu alte persoane care au mai trecut prin situatia sa si stiind ca rezolvarea pensionarii sale medicale "costa", a imprumutat 1.000 de lei de la un vecin. In 21 februarie 2014, el a venit in Resita, pentru a se intalni cu Iosif Secasan. Acesta din urma i-a precizat ca, pentru solutionarea pensionarii sale medicale, va trebui sa dea medicului Sebastian Telbis, intr-un plic, 200 de euro, aratau procurorii.
"Ca atare, inculpatul Iova Moza a schimbat suma din lei in valuta, respectiv doua bancnote de 50 euro si o bancnota de 100 euro, pe care le-a introdus intr-un plic cumparat dintr-o librarie. Ulterior, cei doi s-au depasat, cu masina personala a lui Iosif Secasan, spre cabinetul medical al inculpatului Sebastian Telbis. Aici, in timp ce Iova Moza astepta afara, pe hol, Iosif Secasan l-a informat pe Sebastian Telbis ca, la rugamintea unei terte persoane, a venit cu Iova Moza pentru a-l ajuta in legatura cu pensionarea sa medicala. Ulterior, a fost invitat in cabinet si Moza Iova. Sebastian Telbis s-a interesat de varsta lui Iova Moza, imprejurare in care i-a precizat ca sunt probleme cu cei 'de la Bucuresti intrucat se fac verificari in cazul a 400 de dosare privind pensionarea medicala' ", potrivit anchetatorilor.
Ulterior, Iova Moza a iesit din cabinet, nu inainte de a lasa pe biroul lui Telbis dosarul sau medical, intre ale carui coperte era si plicul continand cu 200 de euro.
Dupa circa 30 minute, Iova Moza a fost din nou chemat in biroul medicului, fiindu-i precizat ca problema pensionarii sale medicale "se rezolva", dar si ca, in situatia in care va fi chemat la Bucuresti si se vor face verificari amanuntite, exista posibilitatea compromiterii pensionarii sale pe caz de boala.
"Intre timp, in cabinetul inculpatului Sebastian Telbis, inculpatul Iosif Secasan, a verificat plicul continand cei 200 de euro, aflat pe masa de lucru si, dupa ce a constatat ca totul este in regula, i-a facut un semn interlocutorului sau. Dupa ce inculpatul Iosif Secasan a plecat din birou, inculpatul Sebastian Telbis, ramanand singur, a luat plicul cu cei 200 euro primiti de la Iova Moza", mai arata DNA. Mediafax.ro

primaria resita secasan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1292 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006368 (s)