News Flash:

Cum variaza alcoolemia?

26 Ianuarie 2015
1378 Vizualizari | 0 Comentarii
Trebuie cunoscut modul de absorbtie si eliminare a alcoolului in organism cat si a legislatiei in vigoare.
 
 Precizam ca din punct de vedere:
 
a) metabolic: dupa administrarea unei doze de alcool, curba alcoolemiei urmeaza doua faze clasice: cresterea rapida a alcoolemiei datorita absorbtiei digestive si scaderea alcoolemiei datorita excretei si, mai ales, metabolizarii alcoolului.
 
Alcoolul se absoarbe rapid si poate fi depistat in sange dupa 20-30 minute dar absorbtia e influentata de multiplii factori: tipul de bautura, concentratia in alcool, continutul gastric, motilitatea gastrica, asocierea cu medicamente. Spre deosebire de absorbtie, care e depedenta de concentratie, eliminarea e independeta de aceasta. 90% din alcool este metabolizat hepatic, iar restul este excretat renal, pulmonar si prin piele.
 
In medie se pot metaboliza 5-10 g/ora si dupa intreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/ora. De aceea pentru disparitia completa a alcoolului etilic din sange, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/o0) sunt necesare 6-7 ore cu conditia stoparii consumului de alcool.
Pentru aceeasi cantitate de alcool nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei activitate enzimatica mai scazuta (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind in principal afectate.
b) medicolegal:
0,0 mg/l este nivelul de alcoolemie acceptat de legislaţia românească;
0,4 mg/l de alcool pur în aerul expirat este limita peste care poliţiştii au dreptul de a-i obliga pe conducătorii auto să dea probe de sânge.
0,8 mg/l este limita concentraţiei de alcool pur din sânge peste care conducătorilor auto li se întocmeşte dosar penal.
 
 
Reamintim ca alcoolul va afecteaza viteza de reacţie, judecata şi simţul orientării şi va face mai vulnerabil la accidente, De aceea va recomandam ca atunci cand iesiti cu prietenii in oras la o terasa si sunteti cu masina:
 
1.   nu cedati presiunilor anturajului;
2.   3 pahare multiplica de 10 ori riscul accidentelor rutiere;
3. daca ati consumat alcool alegeti alta modalitate de a ajunge acasa (transport public, taxi, un prieten in rolul ,,soferului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008186 (s)