News Flash:

Cum va fi VREMEA in intreaga tara in urmatoarele doua saptamani

9 Noiembrie 2015
1128 Vizualizari | 0 Comentarii
vreme racoare
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 9 – 22 noiembrie 2015, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana.
Conform estimarii publicate de ANM, debutul intervalului analizat va fi caracterizat de o vreme mult mai calda decat in mod obisnuit pentru a doua decada a lunii noiembrie.
In a doua parte a intervalului, valorile termice vor scadea si se vor mentine in jurul mediilor climatologice specifice pana la sfarsitul perioadei de referinta.
Si in Bucuresti vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit la inceputul intervalului analizat. Incepand cu 15 noiembrie, temperaturile vor scadea, dar vor oscila in jurul mediilor climatologice.  
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
ESTIMAREA ANM PENTRU INTERVALUL 9 – 22 NOIEMBRIE
BANAT
In primele zile ale intervalului, vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit in a doua decada a lunii noiembrie, astfel ca se vor inregistra medii regionale ale temperaturilor maxime de 15...17 grade si ale celor minime de 7...9 grade. Spre finalul primei saptamani, valorile termice vor scadea si, desi vor avea usoare variatii de la o zi la alta, se vor mentine in jurul mediilor climatologice specifice pana la sfarsitul perioadei de referinta, cu maxime termice de 10...12 grade si minime de 2...5 grade, mediat pe regiune.
Vor fi ploi slabe sau burnite cu caracter local la inceputul intervalului, dar si dupa data de 17 noiembrie.
CRISANA
Intervalul va debuta cu o vreme mult mai calda decat in mod normal in a doua decada a lunii noiembrie, astfel ca vor fi, in medie regionala, temperaturi maxime de 14...16 grade si minime de 6...8 grade. Spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, se va produce o racire a vremii, dar valorile termice nu vor scadea sub limita climatologic specifica perioadei, fiind estimate, pana spre finalul intervalului de referinta, maxime termice de 9...12 grade si minime de 2...4 grade, medii regionale.
Se vor semnala local burnite sau ploi slabe la incepul intervalului si din nou dupa data de 17 noiembrie.
TRANSILVANIA
In primele zile ale intervalului, vremea va fi mult mai calda decat ar fi normal in a doua decada a lunii noiembrie, astfel ca se vor inregistra medii regionale ale temperaturilor maxime de 12...16 grade si ale minimelor de 5...8 grade. Spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, valorile termice vor scadea si, desi vor avea usoare variatii de la o zi la alta, se vor mentine in jurul mediilor climatologice specifice pana la finalul perioadei de referinta, cu maxime termice de 8...10 grade si minime de 0...2 grade, mediat pe regiune, fiind de asteptat si valori nocturne negative, in special in zonele depresionare.
Vor fi ploi slabe sau burnite pe areale restranse la inceputul intervalului, iar probabilitatea de ploaie va creste din nou in cea de-a doua saptamina, cu precadere in jurul datei de 17 noiembrie.
MARAMURES
In primele zile ale intervalului, vremea va fi mult mai calda decat ar fi normal in a doua decada a lunii noiembrie, astfel ca se vor inregistra medii ale temperaturilor maxime de 12...14 grade si ale minimelor de 6...7 grade. Spre sfarsitul primei saptamani de prognoza, valorile termice vor scadea si, desi vor avea usoare variatii de la o zi la alta, se vor mentine in jurul mediilor climatologice specifice pana la finalul perioadei de referinta, cu maxime termice de 8...10 grade si minime de 1...4 grade, mediat pe regiune.
Vor fi ploi slabe sau burnite local la inceputul intervalului, iar probabilitatea de ploaie va creste din nou in cea de-a doua saptamana, cu precadere in jurul datei de 17 noiembrie.
MOLDOVA
Pana la sfarsitul primei saptamani, valorile de temperatura se vor situa cu mult peste cele inregistrate in mod obisnuit in aceasta perioada din an, media temperaturilor maxime urmand a fi de 14...17 grade, iar a minimelor de 5...9 grade. Ulterior, vremea se va raci, insa temperaturile estimate nu vor cobori sub cele climatologic specifice perioadei, cu medii regionale de 8...12 grade ziua si 2...4 grade noaptea.
Probabilitatea pentru ploi slabe sau burnita va fi mai mare in jurul datei de 10 noiembrie si in perioada 17-18 noiembrie.
DOBROGEA
Pe parcursul primei saptamani, vremea va fi mult mai calda decat in mod normal in a doua decada a lunii noiembrie, astfel ca se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 14...17 grade si minime de 7...10 grade. Incepand cu data de 15 noiembrie, se va produce o racire a vremii, dar valorile termice nu vor scadea sub limita climatologic specifica perioadei, fiind estimate, pana spre finalul intervalului de referinta, maxime termice de 10...14 grade si minime de 4...6 grade, medii regionale.
Probabilitatea de ploaie va fi redusa in cea mai mare parte a intervalului.
MUNTENIA
Prima saptamana a intervalului va fi caracterizata de o vreme mult mai calda decat in mod obisnuit pentru perioada aceasta din an, cu valori maxime de 16...19 grade si minime de 6...9 grade, mediat pe regiune, fiind de asteptat -in dupa-amiaza de 11 noiembrie- chiar si valori de peste 20 de grade. Incepand cu 15 noiembrie, temperaturile vor scadea, dar vor oscila in jurul mediilor climatologice, respectiv 10...14 grade ziua si 2...5 grade noaptea.
Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusa pe tot parcursul intervalului de referinta.
OLTENIA
Pe parcursul primei saptamani, vremea va fi mult mai calda decat in mod normal in a doua decada a lunii noiembrie, astfel ca se vor inregistra, in medie, temperaturi maxime de 15...19 grade si minime de 7...10 grade. Incepand cu data de 15 noiembrie, se va produce o racire a vremii, dar valorile termice nu vor scadea sub limita climatologic specifica perioadei, fiind estimate, pana spre finalul intervalului de referinta, maxime de 10...13 grade si minime de 2...5 grade, medii regionale.
Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusa in cea mai mare parte a intervalului.
LA MUNTE
Vremea mult mai calda decat ar fi normal in luna noiembrie se va mentine pe parcursul primei saptamani, cand vor fi medii ale maximelor termice de 7...11 grade si ale minimelor de 2...3 grade. Dupa data de 15 noiembrie, temperaturile vor scadea, dar in general vor oscila in jurul celor obisnuite ale perioadei. Astfel se vor inregistra valori de 3...6 grade ziua, iar noaptea vor predomina temperaturile negative.
Se vor semnala ploi locale la inceputul intervalului, apoi probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste in cea de-a doua saptamana, in special in jurul datei de 17 noiembrie. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005260 (s)