News Flash:

Cum va fi vara anului 2014. Prognoza ANM pentru perioada iunie-august

5 Iunie 2014
1247 Vizualizari | 0 Comentarii
In intervalul iunie-august 2014, in mai multe regiuni ale Romaniei se vor semnala valuri de caldura mai pronuntate. Acestea vor aparea in special in sud-estul si vestul tarii. De asemenea, este posibil ca precipitatiile sa fie mai slabe cantitativ comparativ cu mediile lunare.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a publicat raportul privind estimarile sezoniere pentru aceasta vara. Potrivit acestuia, in mai multe regiuni ale Romaniei se vor semnala in perioada iunie-august valuri de caldura mai pronuntate si este posibil ca precipitatiile sa fie mai slabe cantitativ comparativ cu mediile lunare.
In IUNIE, temperatura medie a aerului va inregistra valori apropiate de mediile climatologice (media multianuala lunara: 17,5 grade Celsius) in majoritatea zonelor, exceptie facand sud-estul si vestul tarii, unde valorile termice pot fi peste normalul perioadei.
Cantitatile de precipitatii vor fi in general apropiate de mediile lunare (media multianuala lunara: 89,2 litri pe metrul patrat), local, in sud-estul si estul teritoriului fiind posibile valori sub cele normale.
In IULIE, temperatura aerului va avea in general valori peste normele climatologice (media multianuala lunara: 19,2 grade Celsius) in cea mai mare parte a regiunilor. In centrul si nordul tarii valorile termice pot fi normale.
In ceea ce priveste cantitatea precipitatiilor, aceasta va prezenta o tendinta de deficit in cea mai mare parte a teritoriului. Pentru aceasta luna, media multianuala lunara este de 78,2 litri pentru metrul patrat.

Regimul termic se va situa  in AUGUST in limite apropiate de mediile multianuale (media multianuala lunara: 18,7 grade Celsius) in centrul si nordul tarii, in vreme ce in restul teritoriului Romaniei va fi peste normalul perioadei. Cantitatile lunare de precipitatii vor inregistra valori sub mediile climatologice (media multianuala lunara: 64,4 litri pe metrul patrat) in aproape toata tara.
Climatologul Roxana Bojariu a precizat insa, pentru gandul, ca aceste prognoze nu trebuie sa ii ingrijoreze neaparat pe romani, chiar daca vara acestui an va aduce, posibil, valuri de caldura mai accentuate.
„Din punct de vedere stiintific nimeni nu poate sa faca o astfel de prognoza cu amplitudinea anomaliei pentru vara, iarna sau orice anotimp, si sa precizeze, asa cum s-a intamplat recent, ca va fi cea mai calda vara din ultimii o suta de ani. Nu exista baza stiintifica pentru o astfel de afirmatie”, a explicat Roxana Bojariu, subliniind ca in astfel de situatii nu se pot face aprecieri mai detaliate.
Fenomenul "El Nino" nu influenteaza Romania: "Este o prostie nefundamentata stiintific!"
„Conform datelor si calculelor realizate pe baza modelelor Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF), adaptate pentru teritoriul Romaniei, exista o probabilitate care ne face sa spunem ca mai ales lunile iulie si august pot avea temperaturi mai mari decat valoarea de referinta, cea medie multianuala multisezoniera a  intervalului 1961 – 1990 (19,2 grade Celsius, respectiv 18,7 grade Celsius, n. red)”, a precizat climatologul. „Dar nimeni nu poate sa spuna cu cat va fi peste aceasta medie, si nici care vor fi zilele sau care va fi succesiunea zilelor in care vor fi valuri de caldura. Stim ca vor fi valuri de caldura mai dese decat in mod normal. Vara in mod obisnuit avem valuri de caldura, dar fata de intervalul de referinta se pare ca in aceste luni aceste valuri vor fi mai dese si mai persistente.Insa nu putem spune mai mult de atat”, a adaugat ea.
In plus, climatologul a demontat si mitul potrivit caruia fenomenul „El Nino” ar fi cel care influenteaza in mod direct temperaturile din timpul verii in Romania: „Am inteles ca multa lume face legatura cu El Nino...Vara torida si El Nino in Romania...  Este o prostie nefundamentata stiintific!”, a spus Roxana Bojariu.
„Fenomenul El Nino este generat de cuplajul dintre atmosfera si suprafata Oceanului in zona Pacificului tropical si, e adevarat, acest cuplaj determina ca suprafete mari din Pacificul tropical sa aiba temperaturi mai ridicate decat in mod obisnuit. Asta inseamna o sursa suplimentara de caldura in sistemul global. Dar aceasta caldura suplimentara generata de El Nino nu este distribuita de circulatia atmosferica in mod uniform, peste tot, astfel incat si in Europa, si in America, peste tot, sa fie mai cald decat in mod obisnuit, pentru ca nu asa functioneaza sistemul climatic. Exista niste cai de transfer ale caldurii si umiditatii care sunt configurate de repartitia Ocean – continente, de o multitudine de factori. Deci nu exista o repartitie uniforma”, a explicat climatologul pentru gandul.
„Nu inseamna ca daca ai o sursa de caldura in Oceanul Pacific automat Europa e mai calda, automat Romania e mai calda. Studii de specialitate, serioase, au demonstrat ca nu exista o legatura clara El Nino cu Europa. Se poate face o legatura intre El Nino in timpul verii si diminuarea precipitatiilor musonice. Dar legaturi cu verile toride in Europa nu exista. Studiile nu arata asa ceva”, a conchis climatologul Roxana Bojariu. Gandul.info

in iunie in iulie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006361 (s)