News Flash:

Cum va fi reamenajat Parcul Central din Timisoara? Aveti de ales intre doua modele

8 Noiembrie 2013
1340 Vizualizari | 0 Comentarii

După ce a strarnit nemulţumirea diverselor asociaţii profesionale cu unele proiecte, conducerea Primăriei Timişoara începe să organizeze dezbateri publice serioase. Viceprimarul Dan Diaconu a anunţat că Parcul Central va fi reamenajat, primind şi denumirea veche: Parcul Scudier. Pentru ca totul să fie cum nu se poate mai democratic, timişorenii au de ales între două varinate de amenajare.

Mai mult, profesioniştii în domeniul amenajărilor peisagistice pot să trimită şi propuneri de modificare a celor două variante. La finalul unei perioade de două săptămani, care începe miercuri, 6 noiembrie, propunerile timişorenilor vor fi integrate în studiul de fezabilitate, potrivit Ziuadevest.ro.

„Am lansat azi un exerciţiu important de dezbatere publică. E vorba de reamenajarea Parcului Central din Timişoara, unul dintre obiectivele cele mai importante din punct de vedere a spaţiilor verzi, pentru perioada imediat următoare. Ne dorim intervenţia specialiştilor, asociaţiilor de profil, dar şi a cetăţenilor, într-o etapă premergătoare realizării acestui parc, etapa de studiu de fezabilitate. Ca atare, vom posta pe site-ul primăriei, pentru dezbatere, timp de două săptămani, două variante de amenajare a acestui parc, o variantă care provine din amenajarea de tip vienez, din zona Grădinilor Schonbrunn, pe de altă parte, o variantă care se bazează mai mult pe modelul englezesc de peluze largi şi zone geometrice. Se aşteaptă sugestii din partea oricui este interesat de amenajarea peisagistică a acestui parc. Spun că e un exerciţiu pentru că este prima dată cand intervenim în momentul în care se poate interveni real printr-o dezbatere publică, adică în momentul studiului de fezabilitate, cand variantele sunt puse pe tapet şi cand orice sugestie poate fi integrată cu adevărat”, a declarat Diaconu.

De ce nu s-a procedat la fel şi cu alte proiecte? Pentru că nu toate sunt la fel de interesante, spune viceprimarul. Totuşi, dacă modelul se va dovedi de succes, municipalitatea îl va folosi şi în alte cazuri. „Noi avem proiecte în diverse faze de execuţie, fie în proiectare tehnică, fie în studiu de fezabilitate. Unele dintre ele sunt legate de amenajări de drumuri, unde dezbaterea este mai puţin interesantă pentru toţi locuitorii Timişoarei. O să încercăm să abordăm acest model, dacă se va dovedi de succes, la marea majoritate a studiilor de fezabilitate”, spune edilul.

Variantele de amenajare

Modelul vienez:

- Conceptul de gradină vieneză este inspirat din ambianţa Grădinilor Schonbrunn, fiind în concordanţă cu titulatura municipiului Timişoara de Mica Vienă. Sistematizarea actuală a Parcului Scudier rezonează cu implementarea conceptului propus.

- Se propune păstrarea sistematizării iniţiale a amenajării existente - în proporţii aproximative: 75% amenajare peisagera alcătuită dintr-o peluză punctată de exemplare de valoare şi de grupuri compuse din arbori şi arbusti ornamentali şi 25% amenajare geometrică a axelor principale de compoziţie.

- Aranjamentul geometric al axelor centrale ale parcului va fi alcătuit din mozaicuri florale care se vor înlocui sezonier. Aceste partere vor fi punctate cu specii permanent verzi avand forme geometrice şi cu plante în vase ornamentale din piatră.

- Intreaga amenajare se va diversifica prin introducerea de specii decorative constituind pete de culoare în decursul întregului an. In mare parte speciile arbustive propuse vor avea un foliaj permanent.

- Volumul plantărilor dendrologice în zona peisageră a parcului va înlocui volumul extragerilor propuse.

Modelul englezesc

- Restaurarea peisageră şi accentuarea stilului geometric existent pe cele două artere perpendiculare.

- Stil englezesc cu peluze întinse şi aerisirea spaţială a parcului oferind eleganţă si naturaleţe dar şi o bună vizibilitate atat pentru adulţi, cat şi pentru copii.

- Mutarea subarboretului la periferia parcului şi crearea în gazon a unor pete de culoare, folosind vegetatie persistentă, de mică înălţime, evitand formarea unui ecran verde la nivelul ochiului .

Dezbaterea va fi deschisă timp de 14 zile (6-20 noiembrie) şi sugestiile vor fi trimise în atenţia Direcţiei Comunicare din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, pe adresa de mail comunicare•primariatm.ro, urmand să fie integrate după analiză în studiul de fezabilitate.

 


modelul englezesc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005758 (s)