News Flash:

Cum va arata noul Guvern al Romaniei. Componenta Cabinetului Dancila

26 Ianuarie 2018
1185 Vizualizari | 0 Comentarii
dancila viorica 605x

Forurile de conducere ale PSD si ALDE se vor reuni, vineri, pentru a decide ministrii care vor face parte din Guvernul Dancila, precum si noul program de guvernare.
Astfel, CExN al PSD se va reuni, vineri, de la ora 11.00, iar Biroul Politic Central al ALDE a fost convocat pentru ora 10.00. La sedinta ALDE va participa si premierul desemnat, Viorica Dancila.

Potrivit declaratiilor de pana acum, Guvernul Dancila va avea aceeasi structura ca si fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fara portofoliu, si 26 de portofolii, 2 ministri fiind delegati. In total, noul Cabinet va avea, ca si cel precedent, 28 de membri.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, la inceputul acestei saptamani, ca membrii PSD cercetati penal pot face parte din viitorul Cabinet Dancila, el aratand ca social-democratii au decis sa isi faca ei insisi Guvernul si nu alte institutii.
Din aceasta perspectiva, potrivit unor surse, in Guvern ar urma sa revina Rovana Plumb, pe postul de vicepremier fara portofoliu, si Sevill Shhaideh, pe postul de secretar general al Executivului.

De altfel, si Paul Stanescu isi va pastra postul de vicepremier si ministru al Dezvoltarii. ICCJ a amanat, joi, pentru 8 februarie, discutarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmaririi penale intr-un dosar in care este vizat si vicepremierul Paul Stanescu. Acesta a declarat ca, daca va deveni inculpat, isi va depune imediat demisia.

Pentru portofoliul Culturii este vehiculat numele actorului George Ivascu, desi la inceputul saptamanii fusese vehiculata revenirea lui Ionut Vulpescu.

Alti doi ministri care se pare ca isi vor pastra portofoliile sunt Florian Bodog (Sanatate) si Liviu Pop (Educatie), desi tot la inceputul saptamanii erau vehiculate numele Ecaterinei Andronescu si a Rodicai Nassar ca posibili titulari.

In ceea ce priveste ministerul Transporturilor, acesta ar putea fi preluat de Sorin Bota, desi tot la inceputul saptamanii era vehiculata intoarcerea lui Razvan Cuc.

In viitorul Guvern nu se vor mai regasi sustinatorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fara portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

O alta revenire in Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene si ministru al Finantelor in Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru functia de ministru al Finantelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.

Pe de alta parte, ministerul Fondurilor europene este vizat si de Ana Birchall, care ar reveni astfel in Executiv, dupa ce a ocupat postul de ministru al Afacerilor europene in Executivul Grindeanu.

Cu semnul intrebarii privind prezenta in Guvernul Dancila ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar si ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Ioan Denes va fi sigur ministru in Guvernul Dancila, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o inlocui pe Doina Pana la ministerul Apelor si Padurilor inca inainte de demisia lui Tudose.

Vor ramane in Guvern si isi vor pastra portofoliile Olguta Vasilescu (Munca), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultura), Mihai Fifor (Aparare), Ionut Misa (Finante), Tudorel Toader (Justitie), Gheorghe Simon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Sova (Comunicatii), Andreea Pastirnac (Romanii de pretutindeni).

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se va regasi pe acelasi post si in Guvernul Dancila, ca ministru independent, el nefiind asumat politic, ci doar sprijinit de coalitia de guvernare PSD-ALDE, au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Pe de alta parte, ALDE, care a detinut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie si Relatia cu Parlamentul, si le va pastra. De asemenea, si titularii acestor portofolii se vor regasi in Guvernul Dancila, respectiv Teodor Melescanu, Gratiela Gavrilescu, Toma Petcu si Viorel Ilie. ALDE va pastra, de asemenea, si functia de vicepremier, detinuta de Gavrilescu.

Grupurile parlamentare ale PSD, dar si cele ale ALDE, se vor reuni duminica, la Palatul Parlamentului, in perspectiva votului care urmeaza a fi dat luni asupra componentei Guvernului si programului de guvernare.
Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au fost deja convocate pentru vineri la ora 15.00, pentru a lua act de trimiterea listei cu ministri si a programului de guvernare si pentru a convoca luni sesiunea extraordinara a Parlamentului.

Astfel, luni, 29 ianuarie, ar urma sa aiba loc, de dimineata, audierea ministrilor in comisiile parlamentare de specialitate, iar procedura de vot va incepe la ora 15.00, astfel incat spre seara sa se poata depune juramantul la Palatul Cotroceni.

In ceea ce priveste programul de guvernare, acesta va fi actualizat, in sensul ca nu vor se vor mai regasi mai multe masuri din 2017, dar vor figura altele noi. Printre prioritati se vor numara Legea pensiilor, Legea parteneriatului public-privat, Legea achizitii publice si Legea lobby-ului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a sustinut, recent, ca nu exclude introducerea impozitului pe gospodarie in programul de guvernare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005958 (s)