News Flash:

Cum se manifesta meningita meningococica, afectiunea care a ucis-o pe nepoata lui Dumitru Prunariu

12 August 2015
3568 Vizualizari | 0 Comentarii
meningita
In acest an, pana in 1 august au fost 28 de cazuri de meningite meningococice si un deces, al fetitei de 11 ani, nepoata lui Dumitru Prunariu, in ultimii patru ani fiind, in medie, 63 de cazuri, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.
"Pana in 1 august au fost confirmate 28 de cazuri de meningite meningococice. Media imbolnavirilor din ultimii patru ani s-a situat undeva in jurul a 63 de cazuri", a spus Oana Grigore.
In 2014, pana in 1 august au fost inregistrate 43 de cazuri de meningite meningococice, iar in tot anul au fost 71 de cazuri si niciun deces. In 2013, pana in 1 august au fost 31 de cazuri, iar pana la sfarsitul anului numarul a ajuns la 53, fiind inregistrat si un deces.
In primele sapte luni din 2012 au fost 56 de cazuri de meningite meningococice, iar pana la sfarsitul anului nu s-au inregistrat alte imbolnaviri. In 2011, pana in 1 august au fost inregistrate 54 de cazuri de meningite meningococic, in tot anul fiind 74 de imbolnaviri.
Nepoata cosmonautului Dumitru Prunariu a murit, duminica, la scurt timp dupa ce a fost dusa, in stare grava, la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti, unde a fost diagnosticata cu meningita meningococica.
Arina Prunariu, in varsta de 11 ani, a fost, saptamana trecuta, intr-o tabara la Capidava, in judetul Constanta, in cadrul programului "Atlantykron", unde printre invitati a fost si bunicul sau Dumitru Prunariu.
In noaptea de sambata spre duminica, fata s-a simtit foarte rau, iar parintii au chemat o ambulanta, fiind trimis un echipaj de la o salvare privata, care i-ar fi pus diagnosticul de faringo-amigdalita si enterocolita si i-ar fi dat tratament pentru aceste boli. Duminica dimineata, pentru ca fata se simtea tot mai rau, parintii au dus-o la Institutul "Matei Bals", unde medicii i-au pus diagnosticul de infectie meningococica severa, iar cateva ore mai tarziu a decedat.
Aproximativ o suta de copii care au intrat in contact cu nepoata lui Dumitru Prunariu au fost consultati la Institutul "Matei Bals", nefiind depistat niciun alt caz de meningita. Cei aproximativ o suta de copii sunt tinuti sub observatie si li s-a administrat tratament preventiv.
"Nepotica noastra Arina s-a facut ingeras. O meningita fulminanta ne-a rapit-o in cateva ore", a scris Dumitru Prunariu pe pagina sa de Facebook.
Parchetul Tribunalului Bucuresti a deschis un dosar de moarte suspecta in cazul nepoatei lui Dumitru Prunariu, in urma unei sesizari transmise de Spitalul Colentina.
"La Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a fost constituit, in urma sesizarii formulate de catre Spitalul Clinic Colentina, un dosar in care se efectueaza cercetari in legatura cu decesul minorei P.A.C. (in varsta de 11 ani), fiind inceputa urmarirea penala cu privire la fapta. Din primele cercetari a rezultat faptul ca, la data de 9 august 2015, minora a fost internata in cadrul Institutului National de Boli Infectioase Doctor Matei Bals, data la care a survenit decesul acesteia. Cercetarile continua pentru elucidarea tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirea raspunderii penale in cauza", a aratat unitatea de parchet, intr-un comunicat de presa.
Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca anchetatorii au solicitat efectuarea autopsiei si a analizelor de laborator in cazul fetitei, rezultatele urmand sa fie transmite de catre Institutului National de Medicina Legala. Legistii au recoltat probe pentru examenul histopatologic, in urma caruia se va stabili ce boala a provocat moartea fetitei, rezultatele urmand sa fie transmise in aproximativ trei saptamani. In zilele urmatoare, anchetatorii vor chema la audieri apropiati ai familiei, pentru a oferi lamuriri in acest caz.

Cum se manifesta meningita meningococica
Infectia meningococica este o boala infectioasa acuta, din grupul infectiilor respiratorii, provocata de meningococi, bacterii care se transmit de la omul bolnav la cel sanatos prin aeropicaturi si afecteaza mucoasa nazofaringiana, meningele, creierul, alte organe si sisteme, exprimandu-se prin diverse forme clinice.
Meningita poate evolua sporadic sau in epidemii, ultima de acest fel fiind in anii 1982-1983-1984.
Agentul patogen (meningococul) este foarte sensibil la actiunea unor factori de mediu, cum ar fi oscilari de temperatura, umiditate, raze solare. Fierberea (+100°C) distruge microbii momentan, iar dezinfectanti precum cloramina, clorura de var, carbolul si alcoolul etilic, timp de cateva ore.
Meningococemia fulminanta (purpura fulminans) este o urgenta majora. Orice purpura febrila din mai multe elemente, din care cel putin unul este necrotic, trebuie considerata indicatie de spitalizare urgenta.
Agentii patogeni de la bolnavi sau purtatori ajung in mediul ambiant prin tuse, stranut sau sarut. Infectarea cu germenii acestei maladii este mai frecventa in localitati inchise si aglomerate, in care ventilarea lipseste sau este foarte slaba. Infectia afecteaza mai des copiii, in special pe cei mai mici, insa in ultimii ani se inregistreaza o frecventa sporita si la adolescenti, adulti si uneori chiar la batrani.
Meningita meningococica incepe acut sau chiar brusc cu o cefalee difuza, progresanta si chinuitoare, insomnie, cresterea temperaturii, intr-un timp scurt, pana la 40-41 de grade Celsius, voma repetata si uneori cu simptome de nazofaringita. La majoritatea pacientilor apar fotofobia, hiperestezia sau hiperacuzie. Pe fondul cefaleei pronuntate apar rapid si devin pronuntate in timp scurt semnele meningiene (de afectare a meningelor si creierului). Dupa una-doua zile, in cazuri grave, iar uneori si mai rapid, daca boala nu este diagnosticata, apar pierderi ale starii de constienta.

dumitru prunariu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1102 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005897 (s)