News Flash:

Cum sa ne ferim de diabet

30 Octombrie 2013
1450 Vizualizari | 0 Comentarii

Peste un milion si jumatate de romani sufera de diabet. Nu e deloc de mirare, daca ne gandim ca cei mai multi copii din Romania nu fac sport, jumatate din populatia tarii este supraponderala, iar un sfert obeza.

Diabetul zaharat este o boala cronica ce apare ca urmare a cresterii glicemiei în sange. Asta din cauza nefolosirii corespunzatore a insulinei de catre organism.

„In timp, consumul de zahar, e clar, trebuie digerat si apoi absorbit. Un consum crescut înseamna o suprasolicitare a pancreasului, iar în timp aceasta solicitare alaturi de alti factori duce la epuizarea secretiei si practic se instaleaza diabetul”, a explicat Catrinel Macovei, medic primar diabet si boli de nutritie.

Obezitatea este principala cauza de instalare a diabetului, pe langa mostenirea genetica, stresul si sedentarismul. Potrivit medicilor, o persoana supraponderala are un risc de doua ori mai mare de a dezvolta diabet, iar în cazul unui obez riscul creste de 7 ori. De aceea, pentru a evita instalarea acestei maladii, evitati factorii de risc.

„Sa încercam sa facem mai multa miscare, sa ne controlam greutatea, si nu înseamna sa renuntam la dulciuri, pentru ca nu, efectiv, doar consumul de dulciuri este responsabil de aparitia diabetului, este o boala multifactoriala. Dar sa mancam echilibrat. Sa nu uitam de cruditati, fructe legume si dulciuri doar sa gustam în cantitati mici”, a sfatuit medicul.

„Primul gest care se face în momentul în care se descopera existenta unei glicemii crescute se instituie o dieta. Dieta restrictiva vis-a-vis de tot ce înseamna glucide. In principal dulciurile concentrate de tipul prajituri cu creme, înghetata, deci tot ce înseamna dulce, foarte concentrat”, a afirmat Cristina Balanescu, medic primar medicina generala.

Primii care trebuie sa fie atenti la aceste recomandari sunt cei care au avut în familie un caz de diabet sau persoanele care nu au o greutate normala. Exista si multe semne care pot anunta instalarea diabetului.

„Un semn clar este faptul ca se transpira. Transpira mai mult decat pana la un anumit moment. Dintr-o data transpira foarte puternic, nu numai pe anumite zone, pur si simplu din cap pana în picioare: oriunde; si pe brate si pe coapse, deci nu neaparat numai fata, gat, palme; deci pur si simplu pe tot corpul. Este o transpiratie care poate sa fie rece, sau care poate sa fie calda”, a mai spus Cristina Balanescu, medic primar medicina generala.

Organizatia mondiala a sanatatii preconizeaza ca pana în anul 2030 aproape 1 milion 400 de mii de romani vor suferi de aceasta boala. Pentru a o preveni asigurati-va ca evitati obezitatea si hipertensiunea arteriala, iar daca sunteti predispusi sa faceti diabet verificati-va constant nivelul glicemiei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006240 (s)