News Flash:

Cum comenteaza primarul Nicolae Robu noul Cod administrativ

11 Iulie 2018
924 Vizualizari | 0 Comentarii
nicolae robu3

Nicolae Robu, primarul Timisoarei si presedinte al PNL Timis, a declarat, marti, cu privire la noul Cod administrativ, ca „primarii PNL, va garantez ca toti isi doreau aceasta schimbare in bine a legislatiei”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu
, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca noul Cod administrativ ar fi fost initiat inca din anul 2010, astfel ca PSD nu ar avea paternitatea asupra lui, precizand ca schimbarile sunt „in bine”.

„Toate aceste schimbari eu zic ca sunt schimbari in bine. De altfel, nici nu poate spune PSD-ul ca are paternitatea asupra lor. Codul administrativ a fost initiat in anul 2010, intr-un proiect cu Banca Mondiala, este rezultatul muncii unor specialisti si acum a ajuns la rand la transformarea lui in lege. Nu era cazul, asta e parerea mea, respect orice parere contrara cu parerea mea, nu era cazul ca PNL sa se opuna asa stereotip, pentru ca, din pacate, asa cum am declarat, nu numai acum de cand este Ludovic Orban presedinte, demult, PNL s-a comportat aproape exclusiv reactiv prin negarea a tot ce a venit de la PSD si nu s-a manifestat cu propria sa identitate si slava Domnului, are o identitate foarte clara, ar fi avut cu ce sa vina in permanenta. Dar a alunecat asa, nu stiu cum s-a intamplat asta, inspre opozitie, in care tot comportamentul a fost unul pur reactiv, rezultat prin negarea a tot ce spune si face PSD-ul”, a declarat Nicolae Robu.

Intrebat de catre jurnalisti ce parere are despre prevederea cu privire la faptul ca deciziile privind patrimoniul unitatilor administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumatate plus unu din numarul consilierilor locali sau judeteni, fata de majoritatea de doua treimi necesara in prezent, presedintele PNL Timis a precizat ca “este o imbunatatire”, insa nu ar trebui sa se aplice pentru toate proiectele.
„Eu discut pe fond. Cred ca este bine ca atunci cand e vorba de instrainatatea patrimoniului sau de achizitionarea a noi elemente in patrimoniu, sa fie doua treimi, dar nu pentru orice proiect care vizeaza patrimoniul sa ai nevoie de doua treimi. Asa cred ca ar fi in regula”, a detaliat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timisoarei a fost intrebat si ce parere are despre pensiile speciale, precizand ca este de acord, doar ca nu a fost un militant pentru ele.

„Eu nu am pledat pentru asta, dar salariul meu acum e unul rezonabil. Dar asa cum am spus in urma cu cativa ani, era o bataie de joc ca primarul unui oras ca Timisoara, cu atatea responsabilitati, primarul Clujului, Iasiului, Bucurestiului, etc, sa fie rasplatiti cu atat de putin, in conditiile atator restrictii. Trebuiau gasite mecanisme de corectie. Eu, de exemplu, am propus sa se creasca salariile fara inhibitii la nivelul a ceea ce e normal sa fie salariul unor primari. Dar salarii de-a dreptul batjocoritoare au avut primarii de comune si de orase, acolo au fost salariile chiar batjocoritoare. Fiecare isi are raspunderile lui si dificultatile specifice, evident ca la nivelul unei comune sunt mult mai putine probleme, dar si fondurile sunt mult mai putine, si aparatul pe care-l are primarul la dispozitie este unul mult mai redus. Munca primarului de comuna este o munca grea, de raspundere si nu e normal sa fie platita atat de slab cum a fost. Nici acum eu cred ca salariile nu sunt suficient de mult crescute pentru acesti primari. Daca s-ar fi crescut salariile, atat cat e normal sa fie, atunci si contributiile la fondul de pensii ar fi fost mai mari si nu s-ar fi ajuns ca oameni care servesc comunitatea ani de zile, supusi la o multime de restrictii, pe care un alt salariat nu le are, sa obtina o pensie de mizerie. Despre asta e vorba. Am spus ca sunt de acord (n.r. cu pensiile speciale), dar nu am fost un militant pentru ele. Eu nu sunt ipocrit. Nu sunt numite corect in primul rand, nu sunt pensii speciale, este o denumire populista, o denumire de antipropaganda”, a mai precizat Nicolae Robu.

Nicolae Robu a mai sustinut ca 100% toti primarii PNL isi doreau adoptarea noului Cod administrativ, chiar si fara indemnizatiile speciale, doar ca nu au indraznit sa spuna public acest lucru.


„Eu sunt omul care asuma. Din pacate, cand stai de vorba in diverse contexte, si la discutii oficiale, si la o cafea sau mai stiu eu in alte imprejurari, ceea ce spun eu spune foarte multa lume, dar public nu o spune nimeni. Inclusiv despre situatia din PNL, ati vazut ca public nu iese nimeni sa spuna. Eu am fost singurul care a spus ca ar trebui sa sustinem noul Cod administrativ, nu stiu sa mai fi spus cineva public, dar cel putin primarii PNL, va garantez ca toti, nu 99%, 100% isi doreau aceasta schimbare in bine a legislatiei si si-ar fi dorit-o si daca nu era aceasta indemnizatie speciala. Este vorba despre o indemnizatie speciala, si nu despre o pensie speciala, dar noi suntem obisnuiti sa-i tot intoxicam pe cetateni pe cat posibil, in loc sa-i informam corect. Normal ca cei care nu au niciun primar sunt impotriva. Dar cei care stiu ce inseamna sa faci administratie publica si stiu ce inseamna sa fii primar, inteleg lucrurile altfel. Nu se exprima public din pacate, ca deh, asta e, dar mai e cate un fraier ca mine care asuma totul si spune lucrurilor pe nume in orice imprejurare. Si o fac pentru ca eu nu depind de nimeni si nu depind nici de functia de primar si nici de absolut nimeni si de nimic. Sunt un om pe picioarele mele si pe capul meu dintotdeauna”, a conchis Nicolae Robu.

Camera Deputatilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind Codul administrativ, in calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 33 impotriva si 15 abtineri.

Printre prevederile proiectului legislativ se numara eliminirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in prefecturi, primarii, consilii judetene si locale, dar si cum vor fi montate placutele bilingve.

O alta modificare in proiectului adoptat de deputati luni, le permite alesilor locali sa poata fi persoane fizice autorizate (PFA) sau „persoane care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala”.

O alta prevedere adoptata de Senat este cea referitoare la pensiile speciale ale alesilor locali care, la incetarea mandatului acestora, vor fi suportate din bugetul de stat.Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006360 (s)