News Flash:

Cum au trait luni premierul Ponta si presedintele Basescu momentul prabusirii avionului in Apuseni

28 Ianuarie 2014
1291 Vizualizari | 0 Comentarii
Vestea aterizării forţate a unui avion cu medici într-o pădure din Apuseni a ajuns în ziua de 20 ianuarie 2014 la primii oameni din stat, Traian Băsescu şi Victor Ponta, în cateva minute după producerea accidentului. Dincolo de filmul operaţiunii de căutare şi salvare, catalogată ulterior oficial drept "un eşec", Ponta şi Băsescu şi-au continuat în ziua respectivă programul stabilit anterior, cerand informări periodice. Astfel, premierul Ponta a participat în cursul serii la o emisiune TV şi la o întalnire informală la restaurant cu jurnaliştii acreditaţi la PSD, în timp ce preşedintele Băsescu, aflat în Israel, şi-a făcut periplul programat la Locurile Sfinte din Ierusalim.
In acest timp, comanda întregii operaţiuni de salvare a fost transferată la ISU Alba. In situaţii similare, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prevăzut de legea din 2004, s-a constituit, în primele momente, sub conducerea ministrului de Interne şi în coordonarea prim-ministrului. In paralel, în situaţia prăbuşirii unei aeronave civile, legea obliga la constituirea unui un centru operativ la Ministerul Transporturilor, care să informeze inclusiv  ministrul, şi, în subordinea acestuia, existenţa unui centru de coordonare în ROMATSA.
Ponta a primit vestea morţii lui Iovan la restaurant, de la un ziarist
• Prima apariţie publică a premierului Ponta după accidentul aviatic din judeţul Cluj a fost la televiziunea B1, în studioul căruia a fost prezent între orele 20.00 şi 21.30. Singurele informaţii furnizate de premier au fost că a încercat să afle "care e situaţia de la miniştrii Stroe şi Duşa, dar şi de la domnul Arafat” şi că "răniţii sunt în viaţă".
Premierul Victor Ponta nu făcuse nicio declaraţie publică despre accidentul aviatic din judeţul Cluj, care a avut loc pe 20 ianuarie, între ora 16.00 – momentul aterizării forţate - şi ora 20.00 – la care a început emisiunea. El a întarziat cateva minute la emisiune, scuzandu-se pentru faptul că a încercat să se informeze de la miniştrii de Interne, Radu Stroe şi cel al Apărării, Mircea Duşa despre victimele accidentului aviatic. Premierul Ponta a relatat la 20.07 că a aflat de la Raed Arafat că toţi răniţii “sunt în viaţă”.
„Raed Arafat nu este în ţară, am vorbit cu domnia sa cu cei de la SMURD. Nu este în acest moment în ţară, este dacă nu mă înşel şeful ISU care coordonează această operaţiune de salvare”, a spus Ponta. Premierul nu a vorbit despre constituirea vreunei celule de criză, ci doar despre „coordonatorul” de la ISU.
Inainte de a pleca din studioul tv, premierul Ponta a primit un sms în care anunţa că persoanele implicate în accidentul aviatic din judeţul Cluj au fost găsite. „Am primit un mesaj despre persoanele accidentate, au fost găsite în sfarşit. Da, au fost găsite Acum am primit şi eu mesajul, acum se organizează evaluarea. Doamne ajută să fie cu succes operaţiunea”, a anunţat Victor Ponta la ora 21.21.
La ora 21.21 premierul a anunţat, în direct, că victimele au fost “găsite, în sfarşit”.
• După emisiune, Ponta a participat la o întalnire informală cu toţi ziariştii acreditaţi la PSD, la restauratul “Trattoria Il Calcio”. Prim-ministrul a stat la restaurant aproximativ o oră, între orele 22 şi 23. Primele informaţii publice despre decesul pilotului Adrian Iovan au apărut în jurul orei 22.30.
La întalnire îl aşteptau deja vicepremierul Liviu Dragnea, europarlamentarul Daciana Sarbu – soţia premierului Ponta -, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, ministrul Fondurilor Europenene, Eugen Teodorovici, purtătorul de cuvant al PSD, Cătălin Ivan, cel care invitase ziariştii la discuţia informală şi europarlamentarul Corina Creţu.
Premierul Ponta a stat la masă cu soţia sa, Daciana Sarbu, cu vicepremierul Liviu Dragnea şi cu o parte dintre ziarişti. Pe tot parcursul întalnirii la restaurant, premierul a evitat să comenteze accidentul aviatic din Cluj, deşi a primit mai multe întrebări pe marginea acestui subiect. In schimb, cei din PSD au povestit ulterior că premierul s-a declarat nemulţumit de modul în care au comunicat autorităţile după producerea tragediei.
Pană la aflarea primelor informaţii despre decesul pilotului Adrian Iovan, premierul Ponta a povestit cateva pasaje din interviul acordat B1, glumind pe seama prezenţei sale la postul de televiziune şi a schimbat impresii despre tenis şi despre Simona Halep cu cei de la masă.
Pană ca televiziunile să anunţe oficial că pilotul a murit, premierului i s-a transmis această informaţie de către un ziarist, fără ca prim-ministrul să o confirme sau să discute despre acest subiect. Victor Ponta nu a răspuns, continuand conversaţia obişnuită, fără să acorde, la masă, o importanţă anume acestei informaţii.
Pană la plecare, în jurul orelor 23.00, premierul Ponta a schimbat sms-uri cu autorităţile. După plecarea lui Victor Ponta împreună cu Daciana Sarbu, la întalnire au mai rămas, pentru aproximativ 45 de minute, vicepremierul Dragnea, ministrul Teodorovici şi secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi.
La două zile după accidentul aviatic, premierul Ponta a decis pe baza raportului vicepremierului Gabriel Oprea să îl demită pe secretarul de stat de la Interne, Cătălin Chiper, şi să ceară destituirea şefului ROMATSA. Totodată, premierul Ponta a anunţat că va cere în CSAT schimbarea şefului STS, Marcel Opriş. Joi, ministrul de Interne, Radu Stroe şi-a prezentat „demisia de onoare”, deşi miercuri declarase că nu va renunţa la postul din minister. Şeful IGSU, Ion Burlui, a demisionat din funcţie miercuri, acelaşi demers făcandu-l şi directorul ROMATSA, Aleodor Francu.
Băsescu, în silentio stampa. Preşedinţia a început propria anchetă
In ziua accidentului, preşedintele Traian Băsescu era în Israel. O vizită de stat în care s-a ţinut la distanţă de ziarişti. Cercul restrans al delegaţiei oficiale a fost însă pus la curent cu situaţia din ţară încă din primul sfert de oră  după ce avionul s-a prăbuşit în munţi, susţin o parte dintre cei care l-au însoţit. Cu atat mai mult cu cat printre cei cu care Traian Băsescu a mers în Israel s-au numărat atat directorul SRI, George Maior, cat şi directorul SPP, gen. Lucian Pahonţu.
Ofiţerii SRI s-au aflat, din relatarea pe care preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ioan Dumitrel, a făcut-o pentru gandul, în echipele de căutare care au plecat în misiune din primele minute după ora 16.07, cand a existat official confirmarea prăbuşirii. “ISU, poliţie, jandarmi, SRI, toţi au plecat în 2 minute de cand s-a dat alerta”, spune Dumitrel.
La ora respectivă, preşedintele se afla la Hotelul „King David” din Ierusalim, acelaşi la care a stat de duminică pană marţi, pe pacursul vizitei în Israel şi în Teritoriile Palestiniene, unde ministrul israelian de externe, Avigdor Lieberman, oferise un dejun în cinstea sa. De la “King David”, Băsescu a plecat spre sediul Patriarhiei Ierusalimului, la o întalnire cu Patriarhul Teofil, spre Biserica “Sfantului Mormant” şi apoi spre Zidul Plangerii. gandul.info

ponta aleodor francu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007324 (s)