News Flash:

Cum au sarbatorit timisorenii Noaptea Alba a Muzeelor

18 Mai 2014
1330 Vizualizari | 0 Comentarii
Sute de timisoreni au purces intr-o plimbare nocturna, pe firul artei. Colindand prin cele 11 spatii de arta deschise sambata seara, ei au avut parte de expozitii interesante, ”servite” cu muzica, teatru, poveste si chiar cu cafea neagra pentru o noaptea alba. Noaptea Europeana a Muzeelor si Galeriilor a fost, fara dubii, un eveniment de succes la Timisoara.
De la an la an, Noaptea Europeana a Muzeelor si Galeriilor starneste tot mai multa curiozitate din partea publicului si entuziasm din partea expozantilor, la Timisoara. Chiar daca pentru asta au fost nevoiti sa infrunte, in regim nocturn, santierele din oras, oamenii au luat cu asalt cele 11 muzee si galerii care s-au implicat in editia 2014 a evenimentului: au colindat toate salile Palatului Baroc, admirand expozitia ”Doua secole de sticlarie europeana in colectia Muzeului de Arta Timisoara” (curator Marcel Oprescu), vernisata chiar sambata seara, si expozitiile de pictura europeana, arta contemporana, de afise pentru filme nicicand turnate, si Colectia Corneliu Baba, si s-au delectat cu Nocturnele lui Chopin, cantate de pianista Andreea Olariu, scrie Tion.ro.
La Galeria Calina au putut vedea bizarele forme scheletice, multicromatice, vag nelinistitoare in umbre, din Topografiile secrete ale artistei Simona Nutiu Gradoux, si si-au alimentat bateriile cu cafea neagra pentru o noapte alba. Si la Galeria Calpe, Heptacromiile s-au ”asortat” cu acordurile muzicii clasice interpretate de familia Petrila.
La Muzeul Catedralei linistea noptii s-a reflectat in vechi si pretioase icoane, iar la Memorialul Revolutiei vizitatorii au putut vedea expozitii dedicate acelui de neuitat Decembrie 1989, dar si Epocii de Aur si cultului personalitatii lui Ceausescu. In Casa Artelor a fost iures prin galeria Pygmalion, in subteran si cafeneaua Klapka, s-a deschis o expozitie de/despre fotografie, iar la teatrul Thespis s-a jucat de-a ”Eppur si muove”. La Helios au ”dansat”, cu o expozitie, artistii maghiari din Timisoara, iar la Facultatea de Arte au fost deschise, in noapte, toate atelierele studentesti, in vreme ce Mansarda a fost rezervata graficii finlandeze. Muzeul Satului si-a tinut, in premiera, deschise noaptea casele, etalandu-le povestile in pridvoare, la gura sobei sau sub stele. Galeria Triade si-a intampinat vizitatorii cu ospitalitate si cu ”Balerine” – expozitie de sculptura Luan Mulliqi ”in dialog” cu Peter Jecza, iar la Jecza Gallery a putut fi admirata expozitia de pictura a artistului albanez Genti Korini, ”The Object And Its Background”.
Plimbarea nocturna a durat pana dupa miezul noptii, recordul orar fiind detinut de Galeria Calpe, deschisa pana la ora 2. Accesul publicului in toate cele 11 muzee si galerii cuprinse in acest itinerar a fost liber. Ajunsa la a zecea editie, Noaptea Europeana a Muzeelor a angrenat peste 3000 de institutii de pe intreg continentul. In Romania, evenimentul a fost coordonat de Reteaua Nationala a Muzeelor.

timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006608 (s)