News Flash:

Cum arata tabara de refugiati construita de Romania la graniţa cu Serbia - VIDEO

21 Septembrie 2015
1508 Vizualizari | 0 Comentarii
tabara lunga
Primele 50 de corturi din tabara de refugiati aflata la 300 de metri de granita cu Serbia, in satul Lunga, care apartine comunei timisene Comlosu Mare, au fost ridicate duminica, aceastea avand posibilitatea, la final, sa adaposteasca circa 500 de migranti, iar la Moravita se ridica a doua tabara.
Localitatea Lunga, din judetul Timis, apartine comunei Comlosu Mare, unde in noiembrie 2014 a fost deschis un punct de trecere a frontierei spre Serbia, localitatea Nakovo fiind prima dupa vama, in tara vecina, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul comunei Comlosu Mare, Ovidiu Stefanescu a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in localitatea Lunga are loc "un exercitiu, o simulare", pe durata a trei zile.
"Se testeaza reactia organelor statului de a interveni in criza refuguatilor. Dupa trei zile, corturile vor fi demontate si duse inapoi. Am pus la dispozitia Ministerului Afecerilor Interne un teren de 1,5 hectare aflat la 300 de metri de vama. Cei de la armata, jandarmii si pompierii sunt cei care le ridica”, a declarat primarul Ovidiu Stefanescu.
Potrivit unor surse locale, la Lunga, localitate aflata la 60 de kilometri de Timisoara, au fost ridicate 50 de corturi pana acum si se lucreaza la ridicarea altor aproximativ o suta de corturi. Ele vor putea adaposti circa 500 de migranti care ar putea trece frontiera cu Serbia, inspre Romania.
De asemenea, vor fi si corturi care vor fi transformate in sala de mese, respectiv spalator. Au fost duse, la Lunga si un generator de curent, toalete ecologice, precum si un rezervor cu apa.
La randul sau, primarul localitatii Moravita din judetul Timis, Ion Fistea, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca duminica a pus la dispozitia Ministerului Afacerilor Interne un teren de opt hectare pe care urmeaza sa fie ridicata o tabara pentru refugiati, in cadrul unui exercitiu de simulare.
”Maine sau poimaine (luni sau marti - n.r.) va incepe exercitiul de simulare la Moravita. Urmeaza ca pe terenul pe care l-am pus la dispozitie, de opt hectare, sa fie ridicate mai multe corturi. Deocamdata, au fost ridicate doar trei corturi mici in care sunt centrele de preluare. Urmeaza sa se ridice si corturi mari, pentru cazare temporara. Terenul de opt hectare se afla la iesire din Moravita, spre vama. L-am curatat pentru ca a fost pasune, apoi l-am pus la dispozitia ministerului”, a declarat Ion Fistea.
Pe raza localitatii Moravita, aflata la 60 de kilometri de Timisoara, se afla o vama spre Serbia, cea mai importanta din Timis spre aceasta tara. Prima localitate din Serbia, dupa vama, este Varset.
Intreaga operatiune este coordonata de un secretar de stat din cadrul MAI. De altfel, prefectul judetului Timis, Eugen Dogariu a declarat ca singura institutie abilitata sa comunice ce se intampla in aceste tabere este MAI.
Intre timp, traficul prin cele doua vami spre Serbia se desfasoara in conditii normale. Politia de frontiera si-a suplimentat patrulele, iar elicoptere ale MAI survoleaza zona.
Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca o tabara temporara pentru refugiati a fost amplasata in apropierea localitatii Lunga, iar o alta urmeaza sa fie amplasata in zona Stamora Moravita, in judetul Timis. Potrivit unui comunicat al MAI, sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, la sediul ministerului a avut loc o sedinta de evaluare a exercitiului care a inceput sambata, la frontiera cu Serbia, si a situatiei din zona raportat la fluxul de refugiati.
"Chiar daca Romania nu se confrunta cu o presiune migrationista, aceste actiuni sunt necesare pentru testarea capacitatilor noastre de reactie la dinamica din regiune”, declara Oprea.
Printre activitatile desfasurate in cadrul acestui exercitiu de testare a capacitatilor operationale este inclusa si organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o forma de protectie in Romania.
In taberele din apropierea localitatii Lunga si din zona Stamora Moravita sunt verificate resursele si capabilitatile necesare desfasurarii activitatilor specifice la frontiera, respectiv trierea, inregistrarea, amprentarea si identificarea cetatenilor straini, precum si a procedurilor care se aplica in astfel de situatii.
Activitatile care se deruleaza la frontiera cu Serbia sunt masuri cu caracter preventiv, a precizat MAI.

Galerie Video