News Flash:

CSM sesizeaza Curtea Constitutională privind decizia Senatului in cazul lui Sova

31 Martie 2015
1569 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizeaza Curtea Constitutionala (CC) privind decizia Senatului de respingere a cererii DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova, cerand solutionarea posibilului conflictul juridic dintre puterea judecatoreasca si cea legislativa.
"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict de natura juridica constitutionala intre mentionatele autoritati publice, in masura sa impiedice autoritatea judecatoreasca sa-si indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita, in vederea restabilirii ordinii constitutionale care trebuie sa existe intre autoritatile publice prevazute in Titlul III din Constitutia Romaniei", se arata in comunicatul CSM.
Consiliul sesizeaza CC cu privire la faptul ca Senatul a respins solicitarea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii senatorului PSD Dan Sova, fara a emite o hotarare si dupa ce majoritatea senatorilor prezenti, in conditii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor.
In sesizare se arata ca, potrivit articolului 76 din Constitutie, hotararile celor doua camere ale Parlamentului, ca si legile ordinare, "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera", in conditiile in care numarul membrilor prezenti este de jumatate plus unul din numarul membrilor camerei respective pentru intrunirea cvorumului, prevazut in articolul 67 din Legea fundamentala. Hotararile privind regulamentele camerelor, ca si legile organice, se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei camere.
"Din prevederile articolului 173 din Regulamentul Senatului rezulta ca asupra cererii de incuviintare a retinerii si arestarii, Senatul hotaraste cu votul majoritatii membrilor sai, ceea ce inseamna ca asupra unei astfel de cereri Senatul se pronunta printr-o hotarare. Cum situatia cererilor de incuviintare a retinerii si arestarii nu se circumscrie ipotezei prevazute la alin. 1 al art. 76 - neimplicand o hotarare privind regulamentele camerelor - si nici vreuneia dintre celelalte situatii pentru care Constitutia prevede ca hotararile se adopta cu o majoritate absoluta (...), este evident ca majoritatea ceruta de Constitutie pentru adoptarea hotararii prin care se incuviinteaza retinerea si arestarea este cea prevazuta la alin. 2 al art. 76 - votul majoritatii membrilor prezenti", argumenteaza presedintele CSM Marius Tudose.
El mai aminteste ca CC a constatat, prin Decizia nr. 990/2008, ca art. 150, alin. 3, din Regulamentul Senatului, potrivit caruia cererea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul majoritatii senatorilor" contravine art. 76 alin. 2 din Constitutie si, in consecinta, este neconstitutional. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007198 (s)