News Flash:

CSM cere Parlamentului desfiintarea instantelor militare

17 Iunie 2016
1050 Vizualizari | 0 Comentarii
CSM
Magistratii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au luat ohotarare ieri ca este oportun ca instantele militare sa fie desfiintate.Horatius Dumbrava, membru CSM, a cerut, printr-o postare pe pagina personala de Facebook, Parlamentului si Guvernului sa ia odecizie in acest sens. Acesta a explicat, in aceeasi postare, ca instantele militare implica resurse bugetare inutile, care ar putea fi utilizate in instantele ordinare.

"In ultima sedinta de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis ca este oportuna desfiintarea instantelor militare. Cel putin doua ratiuni au prevalat:

- Judecatorii militari, asa cum e construit sistemul judiciar romanesc, nu indeplinesc garantiile de independenta si impartialitate. Cariera militara, ca si bugetul instantelor militare, apartin sistemului militar si nu sistemului de justitie. De altfel, si practica Curtii europene a drepturilor omului a ridicat semne de intrebare cu privire la independenta judecatorilor militari acolo unde exista astfel de instante. Nu in ultimul rand, in Uniunea Europeana multe state membre nu au justitie militara, ci completuri specializate in instantele ordinare care judeca astfel de cauze;

- Activitatea foarte redusa a instantelor militare: spre exemplu, munca pentru un judecator la instantele ordinare a fost in perioada 2012 – 2015 de peste 15 ori mai mare decat pentru un judecator la instantele militare. Daca un judecator de la un tribunal ordinar in 2014 a avut de solutionat ca medie 918 dosare pe an, la tribunalele militare, judecatorii militari au avut de solutionat 46 de dosare ca si medie pe an; la curtile de apel, tot in 2014, un judecator a avut de solutionat in medie 945 de dosare, pentru ca la curtea militara de apel un judecator militar sa aiba spre solutionare un numar de 70 de dosare;

Astfel, activitatea redusa a instantelor militare implica resurse bugetare inutile, atat resursele financiare, cat si resursele umane putand fi utilizate in instantele ordinare care sunt foarte incarcate pentru o mai buna administrare a justitiei.

Sper ca Parlamentul Romaniei, si Guvernul Romaniei, sa ia in calcul vocea sistemului de justitie si sa paseasca la luarea unei decizii in interesul cetateanului: de a eficientiza justitia si de a folosi just banul public", a scris Horatius Dumbrava pe Facebook.
 

csm hotarare ieri instantele militare desfiintate horatius dumbrava
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005915 (s)