News Flash:

Criza acuta de medici in judetul Timis

8 Noiembrie 2014
1289 Vizualizari | 0 Comentarii
Exodul medicilor in Occident pentru salarii mai mari a golit spitalele de cadre medicale, atat in Timisoara, cat si in alte orase din tara. Numai in Timis ar mai fi nevoie de peste 5.000 de doctori. Din aceasta cauza multe unitati sanitare apeleaza la medicii pensionari. 
Astfel, Colegiul Medicilor din Romania (CMR), tinand cont de situatia existenta in sistemul de sanatate din Romania, a reglementat situatia medicilor care au implinit varsta de pensionare, permitandu-le sa isi continue activitatea in sectorul public in conditiile legii, dar, in acelasi timp, incurajeaza activitatea medicilor tineri si crearea de oportunitati si posturi pentru acestia pentru a diminua numarul celor care pleaca sa lucreze in strainatate. 
Reglementarea prelungirii activitatii medicilor peste varsta legala de pensionare s-a facut prin Decizia Consiliului National a CMR nr. 4 din 2008, actualizata prin Decizia nr. 1 din 2014. 
Din acest motiv, prin decizia mentionata in unitatile sanitare publice, inclusiv in cadrul liniilor de garda, continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare (65 de ani) poate avea loc numai in situatii exceptionale, respectiv deficit de personal medical sau in zone defavorizate si doar pe perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs. 
”Daca postul nu se ocupa in urma scoaterii la concurs, avizam prelungirea activitatii pentru medicii pensionari pentru a nu bloca activitatea spitalului. Avem situatii in tara, in care s-ar inchide sectii, daca nu ar lucra medicii pensionari, cum este cazul Spitalului Judetean Tulcea. Dar, acolo unde se pot inscrie medici tineri la concurs, nu incurajam prelungirea la nesfarsit a activitatii medicilor pensionari”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, citat de Ziuadevest.ro.
Pe de alta parte, medicii isi pot continua activitatea medicala peste varsta de pensionare in unitati sanitare private. Continuarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al CMR.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1331 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007837 (s)