News Flash:

Cristoiu: Pe post de avocatel al Codrutei Kovesi, Klaus Iohannis se amesteca brutal in treburile Justitiei

18 Octombrie 2016
986 Vizualizari | 0 Comentarii
cristoiu
"Venit dinadins la o sindrofie la Ateneu pentru a fi intrebat de presa despre Scandalul vedeta al momentului, unul dintre cele mai mari din postdecembrism – Codruta Kovesi – cucuveaua mov – Klaus Iohannis a avut urmatoarele dialoguri cu jurnalistii. Despre acuzatia de plagiat adusa tezei de doctorat a Codrutei Kovesi de mai multe organizatii:

„Reporter: Cu doamna Laura Codruta Kovesi ati vorbit?

Klaus Iohannis: Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, insa nu cred ca este ceva special de comunicat aici. Am intrebat-o cum vede acele acuzatii; mi-a reiterat ca domnia sa nu se simte vinovata cu nimic, si atunci am plecat destul de lamurit din discutie. (…)

Reporter: Domnule presedinte, credeti ca se impune o demisie a doamnei Kovesi, avind in vedere ca acest scandal ia amploare?

Klaus Iohannis: Nu cred ca trebuie sa vorbim despre o demisie, atita vreme cit deocamdata, cel putin, nu exista nici un indiciu ca ar fi un plagiat acolo. Sigur, in masura in care lucrurile iau alta turnura, se poate relua discutia. Dar deocamdata, nu am motive de ingrjiorare.”

Despre afacerea care a fost Masluirea Raportului Comisiei tehnice a CNE din 27 iulie 2012, caz aflat pe rolul Parchetului general:

Klaus Iohannis: Eu cred ca Parchetul General trebuie sa rezolve foarte repede aceasta speta, si pot sa va spun ca in aceasta chestiune am avut o discutie cu procurorul general, pe care l-am rugat ca, in virtutea atributiilor domniei sale, sa se ocupe ca aceasta cercetare sa se faca cu celeritate.”

Pentru intelegerea acestei ultime rostiri sa reamintim ca marti, 27 septembrie 2016, Sebastian Ghita a depus la Parchetul General un autodenunt prin care da in git masluirea Raportului de catre un Grup Infractional Organizat din care facea parte, la vremea respectiva, si omul de afaceri

Doua zile mai tirziu, pe 29 septembrie 2016 Sebastian Ghita e convocat la Parchetul General pentru a aduce probe in sustinerea autodenuntului.

Marti, 4 octombrie 2016, Sebastian Ghita s-a prezentat din nou la Parchetul General pentru a depune noi probe, intre care se numara si cea despre un avion privat inchiriat de omul de afaceri pentru a merge la Cluj, impreuna cu Mihnea Costoiu, ca sa-i smulga semnatura pe Raport lui Gheorghita Mateut.

A doua zi, miercuri, 5 octombrie 2016, in chip discret, a fost invitat la Parchet si Mihnea Costoiu.

Joi, 29 octombrie 2016, un Comunicat al Parchetului General ne-a adus la cunostinta ca s-a deschis un dosar penal in rem. Asadar, Parchetul General s-a pus in miscare la autodenuntul lui Sebastian Ghita. Judecind dupa cit de greoaie sint rotile Justitiei in Moldo-Valahia, am spune chiar ca Autoritatea s-a urnit din loc surprinzator de repede. Mai mult ca sigur a contat si presiunea mediatica, data de ancheta desfasurata de presa in paralel.

In aceste conditii, miercuri, 5 octombrie 2016, Klaus Iohannis ne anunta ca, marti 4 octombrie 2016, l-a chemat pe Procurorul General la Cotroceni pentru a-l ruga „sa se ocupe ca aceasta cercetare sa se faca cu celeritate”.

Intrebat de presa, presedintele nu-si exprima un punct de vedere asupra anchetei, ceva gen, dupa parerea mea, ancheta ar trebui sa se faca cu celeritate, lucru normal intr-o democratie, unde toti cetatenii, inclusiv Primul Cetatean al Tarii, au dreptul la opinie.

Presedintele ne dezvaluie o serie de actiuni pe care, daca le-ar fi intreprins, nici Traian Basescu nu le-ar fi facut publice: 1) Convocarea sefei DNA pentru a afla daca acuzatiile care i se aduc se verifica. 2) Convocarea Procurorului General pentru a-i indica sa intervina in mersul unei anchete astfel incit aceasta sa se desfasoare in ritm de cha-cha si nu de tango.

Convocarea sefei DNA e un amestec brutal in functionarea institutiilor zise si ale statului de drept.

Codruta Kovesi e acuzata de a fi plagiat lucrarea de doctorat si de a fi fost complicea Grupului infractional organizat din 2012 pentru masluirea Raportului tehnic. In ambele cazuri sint institutii ale statului care confirma sau infirma aceste acuzatii. In cazul plagiatului, CNATDCU.

In cazul Raportului, Parchetul General. Sa zicem ca presedintele voia sa afle si punctul de vedere al Codrutei Kovesi, fie si pentru c-a semnat decretul de numire la DNA.

Klaus Iohannis insa devine avocatul public al Codrutei Kovesi:

> Afirmind ca nu e nici un indiciu de plagiat, el face presiuni asupra CNATDCU sa-i dea Codrutei Kovesi un verdict favorabil.

> Afirmind in alte interventii publice despre Scandal ca demersul lui Sebastian Ghita tine de campania electorala, sugereaza din start o solutie pe care trebuie s-o dea Parchetul General.

> Afirmind c-a cerut Procurorului general sa actioneze astfel incit cercetarea sa de desfasoare cu celeritate, Klaus Iohannis intervine, incalcind Constitutia, in mersul anchetei.

Convocarea Procurorului general pentru a-i da indicatii e un grosolan amestec in mersul unei anchete.

Joi, 6 octombrie 2016, Klaus Iohannis dezvaluie ca l-a convocat pe procurorul general la Cotroceni:

”Reporter: Domnule presedinte, ati spus aseara ca ati avut o discutie cu procurorul general, si nu s-a inteles foarte clar daca, la telefon sau nu, a fost nevoie de o interventie a Parchetului General pentru a lamuri. Cu siguranta, ne puteti spune in ce context a avut loc intalnirea.

Klaus Iohannis: Da, cu siguranta, am avut o intalnire cu procurorul general aici, la Cotroceni, si l-am rugat sa ia toate masurile care se pot lua pentru a introduce mai multa celeritate in exercitiul cercetarilor. (…) Iar acolo unde se constata ca nu s-a incalcat legea, ca sunt niste delatiuni comice, acolo sa se restabileasca, de indata, bunul renume al persoanei care a fost pe nedrept acuzata.”

Rolul de avocatel al Codrutei Kovesi bate la ochi.

Klaus Iohannis a cerut ca sefa DNA sa fie albita de Parchetul General cu celeritate.

Asa cum chiar amaritul de Augustin Lazar (un provincial completamente depasit de exigentele functiei) a mormait marti 11 octombrie 2016, „termenele sint fixate de procurori, ei isi evalueaza si apreciaza nevoia de resurse si apoi precizeaza momentul in care se apropie de finalizare, nu alte autoritati”.

Niciun om politic nu poate cere procurorilor sa accelereze mersul unei anchete.

O asemenea indicatie inseamna din start o presiune pentru ca Parchetul sa faca o treaba de mintuiala si s-o declare nevinovata cit mai repede pe Codruta Kovesi. Ca asta s-a urmarit ne-o dovedesc declaratiile despre Sebastian Ghita.

Pe 13 octombrie 2016 intr-o noua sceneta regizata, Klaus Iohannis a avut urmatorul dialog cu presa:

„Reporter: In ceea ce priveste scandalul pornit de Sebastian Ghita, acesta continua cu tot felul de asa-zise dezvaluiri. Considerati ca tot acest scandal afecteaza credibilitatea procurorului sef al DNA sau activitatea poate merge mai departe, indiferent de ce spune Sebastian Ghita la televizor sau nu?

Klaus Iohannis: (…) Va amintiti, probabil, ca atunci cind au aparut primele asa-zise acuzatii de la acest asa-zis om de bine, eu m-am exprimat si am spus ca este un circ mediatic creat pentru campanie electorala. Sint in continuare de aceeasi parere.” Pai de unde stie Klaus Iohannis ca e circ mediatic?

O asemenea concluzie n-o poate sustine decit Parchetul General si acesta dupa finalizarea anchetei.

A avut Klaus Iohannis acces la documentele anchetei?

Ce inseamna asta?

Nu cumva un amestec in treburile anchetei penale?

Daca e circ mediatic inseamna ca Parchetul sa se grabeasca s-o declare nevinovata pe Codruta Kovesi.

Amestecul lui Klaus Iohannis in activitatea CNATCDU n-a stirnit reactia nici a presei, nici a societatii civile.

Presiunea exercitata asupra Parchetului in ancheta care o vizeaza pe Codruta Kovesi n-a provocat reactia CSM.

Daca ar fi fost vorba de altcineva, CSM s-ar fi autosesizat.

S-ar fi sesizat si Divizia Presa a Politiei Politice Prezidentiale.

Au fost, totusi, citeva interventii.

Una apartine presedintelui UNJR, Dana Garbovan, exprimata pe 6 octombrie 2016: ”Dana Garbovan: Daca vizeaza pur si simplu buna administrare a justitiei ar putea fi o cerere legitima, daca se refera la chestiuni punctuale dintr-un dosar atunci tine de independenta procurorului de caz sa solutioneze dosarele si poate fi tras la raspundere doar de Inspectia Judiciara. Solutionarea cu celeritate este o chestie ce tine tot de administrarea dosarelor si este verificata tot de Inspectia Judiciara. Daca exista probleme, sigur ca da, toate institutiile se pot adresa Inspectiei Judiciare pentru a face verificari, aceasta este calea institutionala corecta. Poate fi interpretata cu usurinta ca o imixtiune in activitatea procurorilor.”

Cum raspunde Klaus Iohannis acestei observatii venite de la un reprezentant de seama al Justitiei ?

„Reporter: Presedintele Uniunii Judecatorilor din Romania considera nefireasca solicitarea dumneavoastra catre procurorul general privind solutionarea anumitor dosare. Cum vedeti aceasta declaratie a dumneaei?

Klaus Iohannis: Sincer? In nota campaniei pentru CSM.”

O observatie grava venita din partea unui reprezentant al Justitiei e expediata la modul smecheresc.

Klaus Iohannis ne-a fost vindut de campania de publicitate electorala drept promotorul unui altfel de politica.

Atit raspunsurile smecheresti, cit si amestecul in treburile justitiei contrazic aceasta ipostaza.

Klaus Iohannis nu se deosebeste prea mult de politicienii romani postdecembristi.

Cu o singura deosebire:

Spre deosebire de respectivii, lui ii sta prost cind o face pe smecherul.

Cum i-ar sta unui bolovan care face pe smecherul", incheie jurnalistul Ion Cristoiu. 

scandal klaus iohannis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006222 (s)